Κατηγορίες χωρίς κάθαρση

Κύριε διευθυντά
Τον συγγραφέα του βιβλίου «Απέναντι στους Ανέμους» (έκδοση Παπαζήση 2021, 218 σελίδες) Γιάννο Παπαντωνίου γνώρισα στις δύσκολες μέρες του, όταν προφυλακίστηκε χωρίς ποτέ να δικαστεί και να εξακριβωθεί η ενοχή ή η αθωότητα για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του. Πρέπει να ομολογήσω ότι με εντυπωσίασε αρνητικά η ατελέσφορη δικαιοσύνη μας, η οποία καταδικάζει τον κατηγορούμενο σε διασυρμό και φυλάκιση, χωρίς ωστόσο να τον δικάσει ποτέ. Πρόκειται για τη μεταχείριση που θα περίμενε κανείς από τριτοκοσμική χώρα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα περιφρονούνται κατάφωρα. 

Διαβάζοντας αυτήν τη διαμαρτυρία κατάλαβα ότι ο Παπαντωνίου έρχεται από μια άλλη εποχή κατά την οποία εμφανίστηκε πλειάδα σημαντικών οικονομολόγων στις δύο θητείες του Κ. Σημίτη: Οι Χριστοδουλάκης, Στουρνάρας, Ράπανος, Παπαδήμος, Γιαννίτσης και Χαρδούβελης είναι μερικά από τα ονόματα που συνδέονται με τη θητεία του Παπαντωνίου ως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. 

Η είσοδος της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) οφείλει πολλά στον Παπαντωνίου και στους οικονομολόγους της επιλογής του. 
Οταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και πραγματοποίησε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ελληνικών φρεγατών, εξέθεσε τον εαυτό του στους κινδύνους και στις κατηγορίες που εκδηλώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρκετά χρόνια αργότερα. Ο συγγραφέας του κειμένου αυτού συμβουλεύτηκε απόστρατο ναύαρχο για την ορθότητα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών. Πληροφορήθηκα έτσι ότι το ναυτικό δεχόταν πάντοτε οποιαδήποτε πρωτοβουλία βελτίωσης που προερχόταν απ’ τους πολιτικούς, αλλά προτιμούσε να αποφασίζει η δικιά του ηγεσία για τις εκσυγχρονιστικές επιλογές. Σε γενικές γραμμές, ο εκσυγχρονισμός αυτός υπήρξε καλή και οικονομική επιλογή σε περίοδο δυσκολιών. Ο συνδυασμός μεγάλης στρατιωτικής παραγγελίας με τις ελλείψεις στοιχείων από το «πόθεν έσχες» που κατά τον Παπαντωνίου οφείλονταν στα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκαν στα παιδιά της γυναίκας του από πρώτο γάμο, προκάλεσε τις κατηγορίες οι οποίες αν και προς το παρόν τουλάχιστον αβάσιμες, τον οδήγησαν στη φυλακή χωρίς δίκη. 

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την υπόθεση, ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή να εφαρμόσει αναδρομικά τη μέθοδο της εγγραφής του συνόλου του κόστους κατά την εποχή της παράδοσης του συντελεσθέντος έργου. «Η μετάθεση αυτή εξηγεί περίπου το 80% των αποκλίσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όπως προέκυψαν μετά την απογραφή σε σχέση με τα ελλείμματα όπως είχαν υπολογιστεί πριν από την απογραφή» (σελ. 146). Η αλλαγή αυτή στην καταγραφή των εξοπλιστικών δαπανών επιβάρυνε τον πρώην υπουργό σε μεγαλύτερα ελλείμματα. Το βέβαιο είναι ότι παρά τις δικές του εκκλήσεις προς τη Δικαιοσύνη για άμεση δίκη, ο Γιάννος Παπαντωνίου αποφυλακίστηκε με το στίγμα της κατηγορίας και ελάχιστες προοπτικές εκδίκασης. Η μεταχείριση αυτή ενός Ελληνα πολίτη από τη Δικαιοσύνη υπήρξε η αιτία αυτής της παρουσίασης. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT