Αγορές ακινήτων και η Golden Visa

Κύριε διευθυντά 
Σε μια αγορά ακινήτων, που λόγω της ελληνικής κρίσης, έπεσε σε ιστορικά χαμηλά, η Golden Visa των 250.000 ευρώ έδωσε στους αδρανείς εργολάβους μια επενδυτική ευκαιρία. Αρα προσπάθησαν να κατασκευάσουν και να εμπορευτούν ένα ακίνητο στην τιμή των 250.000 ευρώ.

Μετά την κρίση του 2009 η πτώση της αξίας των ακινήτων, τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίαση, προσαρμόστηκε στην αγοραστική δύναμη του μέσου μειωμένου οικογενειακού εισοδήματος. Το αγοραστικό κοινό όμως της Golden Visa απαιτεί τιμές από 250.000 και πάνω, άρα αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το ακίνητο που απευθύνεται στη μέση ελληνική οικογένεια να διαμορφωθεί στην τιμή των 250.000 και πάνω, επηρεάζοντας αντίστοιχα και τα ενοίκια.

Το σύνολο των πράξεων μεταβίβασης που αφορούν τη μέση ελληνική οικογένεια τα τελευταία χρόνια είναι μικρό. Προφανώς γιατί η απόκτηση ενός στεγαστικού δανείου με τις υπάρχουσες τιμές και τους σημερινούς μισθούς δεν είναι ρεαλιστική.

Επίσης θα πρέπει να δούμε και το είδος των επενδυτών που προσελκύει αυτή η Golden Visa σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ποιες είναι οι προθέσεις και η στρατηγική ενός τέτοιου μικροεπενδυτή;

Θα πρέπει να σκεφτούμε πόσο αυτό θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα ώστε να μείνει και να εργαστεί κάποιος στην Ελλάδα, αλλά και ποιος τελικά (αν υπάρχει) είναι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης που πήρε μία τέτοια απόφαση και την οποία συντηρεί. Μήπως είναι καιροσκοπικός και οι αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της χώρας ή ακόμα και την υπογεννητικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερες;

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Golden Visa των 250.000 τελικά ωφελεί πρόσκαιρα μόνο τον κατασκευαστικό κλάδο και οι αρνητικές επιπτώσεις κοινωνικοοικονομικά θα είναι πολλαπλάσιες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT