Δείκτης ελευθερίας και περί δεδομένων

Δείκτης ελευθερίας και περί δεδομένων

Κύριε διευθυντά 
Πολύ διασκέδασα την επιφυλλίδα του Νίκου Μαραντζίδη με τίτλο «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά». Με ευφυή τρόπο ο γνωστός καθηγητής δημιουργεί ένα κλίμα δυστοπίας για τη σημερινή Ελλάδα. Για να αποδείξει του λόγου το αληθές παραθέτει συμπεράσματα από την ετήσια έκθεση των ινστιτούτων Cato και Fraser, «The Human Freedom Index 2021», σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο θέσεις στον σχετικό πίνακα των 165 χωρών. 
Ας γνωρίζουν οι αναγνώστες σας ότι ο δείκτης της ανθρώπινης ελευθερίας προκύπτει από τον συνυπολογισμό του δείκτη της ατομικής ελευθερίας και της οικονομικής ελευθερίας και υπολογίζεται με βάση περίπου 40 παραμέτρους. Για την ταυτότητα των ινστιτούτων αλλά και τις κατατάξεις των 165 χωρών πολλά μπορούν να ειπωθούν, αλλά δεν είναι της παρούσης. 

Ο Ν. Μαραντζίδης ισχυρίζεται ότι η επιδείνωση της θέσης της χώρας στους σχετικούς δείκτες αποτυπώνει μια πορεία προς την ανελευθερία –και ίσως τη δικτατορία–, με κυριότερο παράδειγμα την υποχώρηση του δείκτη θρησκευτικής ελευθερίας, συμπέρασμα παράδοξο αν σχετιστεί με την επόμενη κακογραμμένα ασαφή φράση στη ροή του κειμένου, που συνδέει τον αγιασμό των Rafale, τον πρωθυπουργό και τη δυσπιστία πολλών απέναντι στην επιστήμη. 

Στη συνέχεια, βέβαια, μαθαίνουμε ότι η ελευθερία μας καταπνίγεται, ότι στην ενημέρωση η κατάσταση είναι αφόρητη και άλλα ωραία. Φυσικά, η έκθεση των δύο ινστιτούτων επικουρεί αυτό το συμπέρασμα καθώς αποδίδει, όπως μας λέει, «τα ωμά δεδομένα». 

Δεν ξέρω αν τα δεδομένα είναι ωμά, αλλά σίγουρα είναι κάπως πολυκαιρισμένα καθώς αφορούν το 2019, λεπτομέρεια την οποία ο καλός καθηγητής αποφεύγει να αναφέρει για ευνόητους λόγους. Μετρά η παραπληροφόρηση στην έκπτωση της δημοκρατίας; Κρίμα, γιατί μερικές φορές τα γραπτά του έχουν ενδιαφέρον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT