Περί σωτηρίας Γλώσσας και του Ελληνισμού

Περί σωτηρίας Γλώσσας και του Ελληνισμού

Κύριε διευθυντά
Ορμώμενος από την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος, ο κ. Χρήστος Γιανναράς καταλήγει: «Είναι πια πολύ αργά για να αρχίσουμε να συζητάμε για τη “σωτηρία” της γλώσσας μας, δηλαδή του Ελληνισμού» («Σαράντα χρόνια μονοτονικό», «Καθημερινή» 23.1.2022).

Προφανώς ο κ. Γιανναράς θεωρεί τον Αριστοφάνη τον Βυζάντιο (257-185 π.Χ.) «σωτήρα» της ελληνικής γλώσσας επειδή εφηύρε το πολυτονικό σύστημα. Συνεπώς, σήμερα εμείς οι Νεοέλληνες (όπως και οι προ Αριστοφάνους Ελληνες) επειδή δεν θέτουμε οξεία στη λέξη «λόγος», βαρεία στη λέξη «σοφός», περισπωμένη στη λέξη «πράγμα» και δασεία στη λέξη «Ελλάδα» έχουμε χάσει την ελληνικότητά μας! 

Η ταύτιση του πολυτονικού συστήματος με τον Ελληνισμό είναι μία πολύ περίεργη –και επίμονη– αντίληψη του κ. Γιανναρά. Δεν γνωρίζω από πού εξάγει το συμπέρασμα ότι η απώλεια του πολυτονικού συνεπάγεται την απώλεια του Ελληνισμού. Προσωπικά, προτιμώ το πνεύμα της φιλοσοφίας από τα «πνεύματα» της γλώσσας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT