«Ενα Σκοτεινό Δωμάτιο» και η βίλα στο Λαγονήσι 

«Ενα Σκοτεινό Δωμάτιο» και η βίλα στο Λαγονήσι 

Κύριε διευθυντά
Στο εξαιρετικό βιβλίο σας «Ενα Σκοτεινό Δωμάτιο 1967-1974» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τη βίλα στο Λαγονήσι παραχώρησε στον Παπαδόπουλο ο Ωνάσης. Με τη λέξη παραχώρηση εννοούμε φυσικά ότι η μεταβίβαση έγινε κατά πλήρη κυριότητα, όχι απλώς για να μένει δωρεάν ο Παπαδόπουλος σε μια ξένη βίλα. Η άποψη όμως αυτή δεν αποδεικνύεται με επίσημα στοιχεία (συμβόλαια και άλλα έγγραφα). Επειδή έχω προσωπική γνώση επί του θέματος αυτού, αισθάνομαι ότι έχω υποχρέωση να κάνω γνωστά όσα γνωρίζω. Είναι τα εξής:

Λίγο μετά την πτώση του Παπαδόπουλου, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου για υπόθεσή του πελάτης ονόματι Γεώργιος Φίλης, αν θυμάμαι καλά το μικρό του όνομα (δεν ζει πλέον). Στη συζήτηση που ακολούθησε μου είπε ότι ήταν μέχρι πρότινος διευθυντής σε υποκατάστημα τραπέζης που είχε ο Ωνάσης στη Γενεύη της Ελβετίας και ότι όταν ο Παπαδόπουλος ήταν στις δόξες του, τον επισκέφθηκε στην Ελβετία Ελληνας δικηγόρος τού Ωνάση, ο οποίος είχε φέρει μαζί του ένα πληρεξούσιο του Ωνάση προς τον Φίλη, που του έδινε την εντολή να μεταβιβάσει σε παναμαϊκή εταιρεία μία βίλα που είχε ο Ωνάσης στο Λαγονήσι. Στις συζητήσεις που έγιναν κατά την υπογραφή του συμβολαίου –και ενώ ο Φίλης εξέφρασε την απορία του γιατί γίνεται αυτό το συμβόλαιο–, ο δικηγόρος τού εξήγησε ότι όταν γυρίσει στην Ελλάδα θα παραδώσει τις μετοχές της παναμαϊκής εταιρείας (που ήσαν φυσικά ανώνυμες) στον δικτάτορα Παπαδόπουλο ώστε να γίνει αυτός ιδιοκτήτης της βίλας.

Παρέδωσε όμως πράγματι ο δικηγόρος του Ωνάση τις μετοχές της παναμαϊκής εταιρείας στον Παπαδόπουλο; Η απάντηση πρέπει να είναι «ναι» για τους εξής λόγους: Οπως και πάλι αναφέρεται στο «Ενα Σκοτεινό Δωμάτιο», ο Ωνάσης είχε ζητήσει από τον Παπαδόπουλο να προτιμηθεί για την κατασκευή διυλιστηρίου πετρελαίου – κόστους 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντάλλαγμα προσέφερε στον Παπαδόπουλο τη βίλα στο Λαγονήσι. Αλλά για μία τόσο μεγάλη επένδυση, δεν είναι δυνατόν το αντάλλαγμα να ήταν απλώς το δικαίωμα να μένει ο Παπαδόπουλος σε μια ξένη βίλα – αντιθέτως, πρέπει να δεχθούμε ότι τού μεταβιβάσθηκε η βίλα κατά πλήρη κυριότητα. Αλλωστε, αν δεν ήταν τόσο μεγάλο το δώρο, γιατί ο Παπαδόπουλος ήλθε σε σύγκρουση με τους υπουργούς του, επιμένοντας να δοθεί στον Ωνάση το διυλιστήριο, παρά την καλύτερη προσφορά του Νιάρχου;  

Υπάρχει όμως και μία περίπτωση –απίθανη πάντως– η βίλα να μη μεταβιβάσθηκε ποτέ στον Παπαδόπουλο. Αν δεν έχει μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο το συμβόλαιο με την παναμαϊκή εταιρεία –από λάθος ή σκοπίμως– τότε η μεταβίβαση της βίλας στον Παπαδόπουλο δεν έγινε και ο Ωνάσης παρέμεινε ιδιοκτήτης της (και σήμερα είναι οι κληρονόμοι του). Πρέπει συνεπώς να γίνει σχετικός έλεγχος στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο (του Σουνίου μάλλον ή του Κορωπίου), στη μερίδα του Ωνάση, στον οποίον ανήκε η βίλα. Ο έλεγχος αυτός επιτρέπεται να γίνει μόνο από δικηγόρο εν ενεργεία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT