Το φυσικό αέριο και η καθαρή ενέργεια 

Το φυσικό αέριο και η καθαρή ενέργεια 

Κύριε διευθυντά
Εχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τη στιγμή που αρχίσαμε ως χώρα να προωθούμε το φυσικό αέριο (Φ.Α.) στις πόλεις και για οικιακή χρήση. Χιλιάδες δρόμοι ανοίχτηκαν, περάστηκαν νέες (εξωτερικές) σωληνώσεις στα κτίρια, νέοι καυστήρες αγοράστηκαν – πολλές φορές επιδοτούμενοι, μεγάλοι διακρατικοί αγωγοί φυσικού αερίου κατασκευάστηκαν. Πολλά δισεκατομμύρια, πολύς κόπος και πόνος για μια τελικά όχι και τόσο καθαρή μορφή ενέργειας παρότι πάντα παρουσιαζόταν σαν τέτοια. Δεδομένου ότι ως χώρα είχαμε και έχουμε τόσα εργοστάσια λιγνίτη, σίγουρα ήταν πιο καθαρό το Φ.Α., μακριά όμως από την πολιτική των μηδενικών ρύπων. Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια από ήλιο και άνεμο δεν ήταν στα σχέδια καμιάς ελληνικής κυβέρνησης έως τώρα, αλλά και τώρα που κάτι κινείται, πάλι δεν γίνεται πάντα με τον σωστό σχεδιασμό όπως φάνηκε με το πρόβλημα της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών.

Το 2013 το ΕΜΠ είχε κάνει μελέτη για τις διάφορες μορφές ενέργειας, όπου η φθηνότερη ήταν το ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της αντλίας θερμότητας. Σήμερα που οι τιμές της ενέργειας άλλαξαν και το Φ.Α. δεν είναι καθόλου φθηνό πλέον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε σε βάθος τη στρατηγική μας ως χώρα. Με τη νέα μελέτη του 2021 του ΕΜΠ φαίνεται ακόμα εντονότερα πόσο ακριβότερη είναι η θέρμανση με Φ.Α. αντί για την αντλία θερμότητας. Αρα τελικά το Φ.Α. είναι και πιο βρώμικο και πολύ πιο ακριβό αλλά και πολύ δυσκολότερο να εγκατασταθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο με νόμο θα απαγορεύει τις εγκαταστάσεις Φ.Α. σε νέα σπίτια από το 2025. Εμείς ακόμη ράβε-ξήλωνε για να περάσουμε το Φ.Α. σε κάθε σπίτι και παρουσιάζεται και σαν νεωτερισμός!

Αντιλαμβάνομαι ότι περνώντας στη θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα θα χρειαστεί να βρούμε καθαρούς τρόπους να το παράγουμε. Χρειάζεται να επιταχύνουμε την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο, να προχωρήσουμε σε διασυνδέσεις εντός και εκτός χώρας και αν χρειαζόμαστε χρόνο γι’ αυτή τη μετάβαση και εφόσον κρίνεται οικονομικά βιώσιμο το Φ.Α. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως γίνεται ήδη από μεγάλες εταιρείες της ελληνικής αγοράς. Οχι άλλο Φ.Α. στις γειτονιές και στις οικίες. Χρειαζόμαστε όραμα και σχέδιο στα ενεργειακά και όχι τυφλοσούρτες περασμένων δεκαετιών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT