Περί γλώσσας, κύρους και επιστημοσύνης

Περί γλώσσας, κύρους και επιστημοσύνης

Κύριε διευθυντά 
Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον της έγκριτης εφημερίδας σας για την ελληνική γλώσσα, ομολογώ ότι με έκπληξη διάβασα δύο κακόβουλα και απαραδέκτου ύφους δημοσιεύματα, διαστρεβλώνοντα κατάφωρα την ομιλία για την ελληνική γλώσσα του πρώην προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, διακεκριμένου και διεθνούς εμβέλειας επιστήμονα κ. Αντωνίου Κουνάδη. Λέγω με έκπληξή μου, διότι στα δημοσιεύματα αυτά οι Θ. Βερέμης (28/12/2021) και Α. Χανιώτης (30/1/2022), για τη στήριξη των απόψεών τους έχουν να επιδείξουν μόνον αφορισμούς και αοριστολογίες. Ισχυρίζονται ότι ένας πολιτικός μηχανικός ως «μη ειδικός» δεν μπορεί τάχα να εκφράζει γνώμη για την ελληνική γλώσσα, επικαλούμενοι μάλιστα τη γνώμη επιτροπής Ακαδημαϊκών ως ειδικών, εκ των οποίων ουδείς γλωσσολόγος. 

Δεν τους είδα, όμως, να δείχνουν τον ίδιο ζήλο, όταν ο πλέον «ειδικός» φιλόλογος, μέλος της Επιτροπής, μετά την επισήμως παγκόσμια αποδοχή της ανακάλυψης του Μ. Ventris το 1952 ότι η Γραμμική Β είναι ελληνική, εκείνος, ο Ελληνας ειδικός, σε επίσημο έγγραφο της Ακαδημίας ισχυρίζετο ότι… πιθανώς(!) η Γραμμική Β να είναι ελληνική, 34 ολόκληρα χρόνια μετά!!! Ο Μ. Ventris, αρχιτέκτων μηχανικός και ο δικαστής W. Jones, θεμελιωτής της συγκριτικής γλωσσολογίας, κατά το σκεπτικό των προαναφερθέντων, δεν θα έπρεπε καν να εκφράζουν γνώμη για τη γλώσσα. Η προσπάθεια του κ. Αντωνίου Κουνάδη εστίασε στην παρουσίαση αυθεντικών γνωμών γλωσσολόγων, αρχαιολόγων, ιστορικών, ανθρωπολόγων, παλαιοντολόγων, τις οποίες συγκέντρωσε ώστε να χυθεί περισσότερο φως στο θέμα αυτό, βάσει και των νεωτέρων ευρημάτων και των εξελίξεων στην ανθρώπινη Αρχαιογενετική (αDNA) και την Πληθυσμιακή Γενετική εξελίξεων, οι οποίες ανέτρεψαν ή και επιβεβαίωσαν προγενέστερες υποθέσεις. 

Θα παρακαλούσα λοιπόν, εάν κάποιος έχει αντίθετες απόψεις να τις παραθέσει με επιστημονικές αποδείξεις και να μην επιτίθεται με αφορισμούς εναντίον ενός επιστήμονος, ο οποίος φροντίζει να διαφυλάξει το κύρος της Ακαδημίας. Προσωπικά, δεν έχω διαπιστώσει επιστημονικές αποδείξεις για την προέλευση των γραμμάτων αλλά μόνον αφορισμούς εναντίον των εκφραζόντων αντίθετη άποψη, και μία ανακυκλούμενη βιβλιογραφία, που ο ένας επικαλείται την ίδια γνώμη άλλων επιστημόνων αλλά όχι πρωτογενών πηγών. Και όλοι αυτοί αποτελούν τη λεγόμενη αορίστως… «κρατούσα άποψη». 

Ως ασχολούμενος επί δεκαετίες με την ελληνική γλώσσα θέλω λοιπόν να εξάρω τη σπουδαία αυτή ομιλία του κ. Αντωνίου Κουνάδη επί τη αποχωρήσει του από την προεδρία της Ακαδημίας με θέμα την καταγωγή της ελληνικής γλώσσας, προφορικής και γραπτής. Μιας ομιλίας που αντικρούει τεκμηριωμένα όσα ανιστόρητα –ηθελημένα ή μη– γράφονται ακόμη και σήμερα για την καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου από ελλιπώς ενημερωμένους ή και κακόβουλους. Εχοντας εκδώσει πολλά συγγράμματα για τη γλώσσα, θέλω να τονίσω ότι με την ομιλία του αυτή ο κ. Κουνάδης δεν εκφράζει προσωπικές του απόψεις. Εκφράζει αυθεντικές γνώμες ειδικών, γνωστών διεθνώς επιστημόνων, ιδιαίτερα γλωσσολόγων, τους οποίους και ευχαριστεί για τις υποδείξεις και τα ευνοϊκά τους σχόλια, επισημαίνοντας ακόμη ότι η έρευνα αυτή τού κατά πόσον το αλφάβητο είναι ελληνικό ή φοινικικό, συνεχίζεται, όπως ρητά αναφέρεται στο τέλος της ομιλίας του. Επομένως, κακώς στρέφονται εναντίον του προσώπου του. 

Με τη δημοσίευση στα πρακτικά της Ακαδημίας της συγκεκριμένης ομιλίας, προσεφέρθη ένα σπουδαίο έργο στους Ελληνες, οι οποίοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους έναν πλούτο πληροφοριών και αποδείξεων για την ιστορία της γλώσσας μας, αποδοθεισών μάλιστα στη σωστή τους διάσταση. Σημειώνω επίσης ότι στο υπό άμεση έκδοση σύγγραμμά μου με θέμα το ελληνικό αλφάβητο και τις αποσιωπηθείσες φιλολογικές πηγές για την ελληνική προέλευση των γραμμάτων του, περιλαμβάνονται πολλές ακόμη αποδείξεις για την καταγωγή της ελληνικής γλώσσας, ληφθείσες από τους αρχαίους Ελληνες, Λατίνους και Βυζαντινούς συγγραφείς. 

Η εργασία του κ. Κουνάδη, αποτελούσα αντικείμενο διεπιστημονικής προσέγγισης πολλών επιστημών, είναι γραμμένη, εις πείσμα κάποιων, από έναν γνώστη του θέματος, ο οποίος αποδεδειγμένα αγαπά την ελληνική γλώσσα και την ιστορική της ορθογραφία. Επί πλέον δε, για πρώτη φορά ένας Ακαδημαϊκός έχει το θάρρος να υποστηρίξει και να δημοσιεύσει στα πρακτικά της Ακαδημίας την αλήθεια της ελληνικής γλώσσας, βρίσκοντας τις πλέον έγκυρες απόψεις διεθνώς κορυφαίων ειδικών επιστημόνων στα θέματα της γλώσσας, με μια πλούσια βιβλιογραφία και αναφορές μέχρι των ημερών μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT