Ο Κεμάλ στην Αμισό, η μαρτυρία του πατέρα

Ο Κεμάλ στην Αμισό, η μαρτυρία του πατέρα

Κύριε διευθυντά 
Αναφέρομαι στο ένθετο με τον τίτλο «Ποντιακός πολιτισμός – 30 αιώνες Ιστορίας» που κυκλοφόρησε με την κυριακάτικη «Κ» την 3/1/2022. Στη σελίδα 5 δημοσιεύεται φωτογραφία με λεζάντα «οι μαθητές της 7ης τάξης των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αμισού, του σχολικού έτους 1919-20 με τον καθηγητή τους».

Στη φωτογραφία, η οποία μου είναι γνωστή αν και δεν έχω πλέον το βιβλίο, ο νεαρός στα αριστερά από τους δύο στο υψηλότερο σημείο ήταν ο πατέρας μου Χαράλαμπος Ξανθόπουλος του Γεωργίου, γεννηθείς την 26η Οκτωβρίου του 1902 στο χωριό Τσιρακμάν της Αμισού. Ο καθηγητής ήταν ο Παπαμάρκος, καθηγητής Μαθηματικών, τον οποίον ο πατέρας μου συνεχώς μνημόνευε για το υψηλό επίπεδο γνώσεων και παιδαγωγικής ικανότητας.
Ο λόγος που σας γράφω το σημείωμα έχει να κάνει με το αναφερόμενο σχολικό έτος.

Είναι γνωστό ότι ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ για τους Τούρκους) απεβιβάσθη στην Αμισό (Σαμψούντα) στις 19.5.1919.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πατέρα μου και όχι μόνον, οι δράσεις κατά του Ελληνισμού του Πόντου άρχισαν πάραυτα, και μία από τις πρώτες ήταν το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων. Η ορθώς αναφερόμενη 7η τάξη δεν ολοκληρώθηκε, ο δε πατέρας μου, ηλικίας 16 και ½ εκείνο το καλοκαίρι του 1919, βρέθηκε στο βουνό με τους αντάρτες, αρχή περιπετειών έως το 1923 που αποβιβάστηκε στον Αλμυρό Βόλου.

Κατά συνέπεια η ορθή σχολική χρονιά είναι 1918-1919, που υπήρξε και η εσχάτη τοιαύτη για τους Ελληνες του Πόντου.

Ελπίζω ότι είναι σαφής η αιτία που σας απασχολώ: η 19η Μαΐου 1919 είναι η απαρχή της ολοκλήρωσης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT