Να λάμψει η αλήθεια για τον Κοντόσταυλο

Να λάμψει η αλήθεια για τον Κοντόσταυλο

Κύριε διευθυντά
Δεν γνωρίζω και πολύ θα ήθελα να μάθω, από πού άντλησε η πανεπιστημιακός κ. Κατερίνα Παπαθωμά-Μαστοροπούλου («Κ» Γράμματα Αναγνωστών 1-2-22) την πληροφορία για το περιστατικό με τον ναύαρχο Π. Κουντουριώτη και τον Βρετανό συνομιλητή του, για την προμήθεια του 5%.

Ο αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. κ. Αναστάσιος Δημητρακόπουλος, ασχολούμενος σοβαρά με την ιστορία του Ναυτικού μας, στο βιβλίο του «Ιστορία του Π.Ν. 1874-1912». Eκδοση: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος 2015, αναφέρεται στο, μη τεκμηριωμένο όμως, περιστατικό με πρωταγωνιστές τον αντιπλοίαρχο Παντιά Κοντόσταυλο και τον Guiseppe Orlando στο Λιβόρνο στις συνεννοήσεις για την αγορά του «Γ. ΑΒΕΡΩΦ».

Δεν γνωρίζω αν ο αντιπλοίαρχος Κοντόσταυλος είχε κάποια συγγένεια με τον παλαιότερο πολιτικό Κοντόσταυλο, που αναφέρει στη συνέχεια η επιστολογράφος ή αν ήταν απλή συνωνυμία. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο ναύαρχος Π. Κουντουριώτης ήταν «πρωταγωνιστής» σε ναυμαχίες και πολλά άλλα γεγονότα, αλλά ουδέποτε συμμετέσχε σε συνομιλίες για αγορά πλοίων και μάλιστα στην Αγγλία.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο παράδειγμα, που αναφέρει η επιστολογράφος, τον υπουργό Κοντόσταυλο, και εδώ τα γεγονότα είναι μπερδεμένα. Σε πηγές που ανέτρεξα αναφέρεται ότι ο Αλέξανδρος Κοντόσταυλος μετέβη στην Αμερική το 1825, ως ιδιώτης, από την προσωρινή κυβέρνηση για να παρακολουθήσει τη ναυπήγηση της φρεγάτας «ΕΛΛΑΣ». Ο Κοντόσταυλος έγινε υπουργός Oικονομικών το 1856, άρα στην Αμερική δεν είχε μεταβεί ως υπουργός. Το τετράστιχο, που αποδίδει η επιστολογράφος στον Γ. Σουρή κυκλοφορούσε για το μέγαρο του Κοντόσταυλου (Σταδίου και Κολοκοτρώνη) για τους λόγους που αναφέρει, αλλά είναι μάλλον ή βέβαιον ότι δεν το έγραψε ο Σουρής και αυτό διότι το μέγαρο χτίστηκε το 1832-33 και ο Σουρής γεννήθηκε το 1853!
Το μέγαρο ήταν διώροφο και χτίστηκε μάλλον σε σχέδια των Στ. Κλεάνθη και Εδ. Σάουμπερτ. Χρησιμοποιήθηκε από το 1834 έως το 1836 ως βασιλική κατοικία του Οθωνα. Αυτές και πολλές άλλες πληροφορίες για το μέγαρο Κοντόσταυλου περιέχονται στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη «ΑΘΗΝΑ Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία». Εκδοση: Βιβλιοπωλείο της «ΕΣΤΙΑΣ» 2014.

Μία τεκμηριωμένη απάντηση της κ. Παπαθωμά-Μαστοροπούλου θα ήταν ευπρόσδεκτη και χρήσιμη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT