Ο εκστασιασμένος Γάλλος στο Τατόι

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα της «Κ» για το πρώην βασιλικό κτήμα του Τατοΐου, μεταφέρω από την εφημερίδα «Νέα Ημέρα» της Τεργέστης περιγραφή και εντυπώσεις Γάλλου δημοσιογράφου.

«Νέα Ημέρα» 8/20 Αυγούστου 1892 – Ο εν Αθήναις ανταποκριτής του Παρισινού «Καιρού» περιγράφει διά μακρών πρόσφατον αυτού επίσκεψιν εις την εν Δεκέλεια βασιλικήν έπαυλιν. Ολίγαι υπάρχουσι (γράφει) εν Ευρώπη γωνίαι γης δυνάμεναι να συγκριθώσι προς την Δεκέλειαν. Η εκλογή της γραφικής εκείνης θέσεως προς ανέγερσιν θερινού μεγάρου και το πρότυπον του εν Πετερχωφ «Αλεξανδρείου» μαρτυρεί παρά τω βασιλεί Γεωργίω καλλιτεχνικάς εφέσεις, ροπήν προς τον ρεμβασμόν και μονήρεις μελέτας. […] Αλλά πως άλλως δύναται να εξηγηθή η προτίμησι του προς την Δεκέλειαν, όθεν το βλέμμα πλανάται επί περικαλλών χωρίων, συνδεδεμένων προς τας ενδοκοτάτας και θελτικωτάτας αναμνήσεις της κλασσικής αρχαιότητος; […] Εκ του εξώστου του μεγάρου η θέα είναι απαράμιλλος. Εχεις διηνεκώς ενώπιόν σου την Ακρόπολιν επιστεφομένην υπό μνημείων, ων εν μέσω υψούται, οιονεί εναέριος ανά μέσον ουρανού γης ο Παρθενών, απωτέρω δε το Φάληρον, τον Πειραιά και εις το βάθος του ορίζοντος την Σαλαμίνα, την Αίγιναν και τα όρη της Πελοποννήσου, ων ο κυανούς χρωματισμός συγχέεται προς το κυάνειον του ουρανού και των κυμάτων. […]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT