Το ρεπορτάζ και περί κριτικής

Kύριε διευθυντά
Λόγω του μεγάλου σεβασμού που τρέφω στο πρόσωπο του κ. Ανδρέα Δρυμιώτη, γράφω αυτή την επιστολή, αλλιώς δεν θα έμπαινα καν σε αυτή τη διαδικασία. 

Αναφορικά με το άρθρο του κ. Δρυμιώτη στην «Καθημερινή» για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 12ης Δεκεμβρίου, στο οποίο μου ασκείται κριτική ονομαστικά, για δημοσιογραφικό «σιγόντο» σε –εκτός πραγματικότητας– περιγραφές ρεπόρτερ, θα ήθελα –απαντώντας– να επισημάνω τα εξής: 

Α. Η στάθμη του νερού σε ένα σπίτι κατεστραμμένο ή με ζημιές αποδεικνύεται από τα σημάδια στους τοίχους και όχι από το ύψος του την ώρα της ζωντανής μετάδοσης. 

Β. Οταν ένας άνθρωπος παρασύρεται από έναν χείμαρρο, τότε ναι, το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις τραγωδίας και μάλιστα ανείπωτης. 

Τέλος, ομολογώ, πως εξεπλάγην αρνητικά από την (στοχοποιημένη και αναδρομική) ονομαστική κριτική στο πρόσωπό μου, μετά 20 χρόνια πορείας στον χώρο, με σεβασμό πάνω από όλα στις αρχές του επαγγέλματος και στον άνθρωπο. 

Απάντηση

Διάβασα με προσοχή την επιστολή σας και λυπάμαι αλλά δεν συμφωνώ σε κανένα σημείο. Πάντοτε γράφω για γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Οσα είναι σε εισαγωγικά, ελέχθησαν στο συγκεκριμένο δελτίο ειδήσεων. Η προσωπική αναφορά στο όνομά σας ήταν τυχαία διότι στο δελτίο αυτό παρουσιάστηκαν τα φαινόμενα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Εξάλλου αναφέρομαι και στις φωτιές του Αυγούστου και στον κορωνοϊό.

Α. Η στάθμη του νερού που αναφέρω είναι η εικόνα του ρεπόρτερ ο οποίος ήταν στην ύπαιθρο και βλέπαμε μέχρι πού έφτανε το νερό όχι μέχρι πού είχε φτάσει το νερό. Εξάλλου στο θέμα της «σωτηρίας από βέβαιο πνιγμό» αναφέρω ότι η στάθμη ήταν ένα μέτρο.

Β. Οταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να περάσει ένα χείμαρρο και παρασύρεται δεν είναι ανείπωτη τραγωδία. Αλλιώτικα θα είχαμε καθημερινές «ανείπωτες τραγωδίες» με όλα τα δυστυχήματα που συμβαίνουν.

Με την ευκαιρία αυτή δεχθείτε και τη συμβουλή μου. Αν προσπαθήσετε να είστε περισσότερο ρεαλιστές και να περιγράφετε τα γεγονότα με ηπιότερο τρόπο θα κερδίσετε. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την τρομολαγνεία. Σας πληροφορώ ότι πήρα πάρα πολλά συγχαρητήρια για το κείμενό μου που δείχνει ότι δεν είμαι ο μόνος που τα βλέπει έτσι. 

Αναφέρω χαρακτηριστικά το μήνυμα της συναδέλφου σας κ. Μαρίας Χούκλη: «Καλημέρα κύριε Δρυμιώτη. Πόσο δίκιο έχετε με όσα επισημαίνετε στο άρθρο σας για τα υπερβολικά δελτία ειδήσεων. Η απόλυτη παραχάραξη της πραγματικότητας. Με στεναχωρεί και με θυμώνει αυτή η κατάσταση. Βεβαίως θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν δικαιούμαι διά να ομιλώ ως θητεύσασα στον χώρο της τηλεόρασης αλλά ακριβώς επειδή θα ήθελα πολύ να βελτιωθούν τα πράγματα νοιάζομαι. Κάνουν κακό στην κοινωνία. Να είστε καλά. Με εκτίμηση 
Μαρία Χούκλη».

Αξίζει να αναζητήσετε βίντεο από τις φωτιές στην Καλιφόρνια για να δείτε πώς περιγράφουν παρόμοια γεγονότα.
Ανδρεας Δρυμιωτης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT