Ο πληθωρισμός, το ψωμί, ο αυγουλάς

Κύριε διευθυντά
Από το 1974 και για περίπου 33 χρόνια επισκεπτόμουν 5 έως 8 φορές τον χρόνο τη Γερμανία και την Ολλανδία. Οι δύο χώρες λειτουργούσαν με δύο από τα σκληρότερα νομίσματα, το γερμανικό μάρκο και το ολλανδικό φιορίνι. Οι πολίτες τους ήξεραν ότι το ένα πφένιχ ή ένα σεντ αντιπροσώπευε μια σοβαρή αξία, έβαζαν βενζίνη στο αυτοκίνητο στο πρατήριο που είχε τη βενζίνη κατά ένα πφένιχ λιγότερο.

Ειδικά στη Γερμανία είχα παρατηρήσει ότι οι τιμές συνήθως ήταν 1 πφένιχ κάτω από τη μονάδα. Π.χ. μια κρέμα έκανε 6,99 μάρκα αλλά και ένα παλτό είχε τιμή πώλησης 699 μάρκα, ενίοτε δε και 699,99!

Το σημαντικό: πάντα μα πάντα τα ταμεία ήταν γεμάτα με ψιλά όλων των αξιών και έδιναν τα ρέστα ακριβώς χωρίς περιθώριο να το αφήσεις, έπρεπε να πάρεις το 1 πφένιχ ρέστα! Είχα ρωτήσει τους φίλους / συνεργάτες γιατί δεν καταργούν αυτό το σύστημα και είχα λάβει την απάντηση ότι σχετική μελέτη έδειχνε ότι η στρογγυλοποίηση των τιμών θα οδηγούσε σε πληθωρισμό 2%, πράγμα απαράδεκτο!

Η εισαγωγή του ευρώ δημιούργησε και σε αυτές τις χώρες παρατράγουδα, πολλοί θέλησαν να κάνουν αρπαχτές, αλλά τόσο οι κυβερνήσεις όσο –και κυρίως οι καταναλωτές– περιόρισαν τις ζημιές.

Εμείς είχαμε δει το ευρώ περίπου σαν δεκάδραχμο.

Κάνω αυτές τις σκέψεις διότι μπήκαμε στο δύσκολο μονοπάτι της ενεργειακής κρίσης. Ο,τι είχαμε ζήσει και το 1973.

Επιβάλλεται αυτοσυγκράτηση αλλιώς έλεγχος.

Δίνω ένα παράδειγμα για μια φραντζόλα ψωμί. Επί κάποια χρόνια το πληρώναμε 0,70 λεπτά. Τον Νοέμβριο του 2021 ανέβηκε στα 0,80 (αύξηση 14,29%) και τώρα πωλείται προς 0,90 (αύξηση 12,5%), συνολική αύξηση τριμήνου 26,79%. Αυτές οι ανά 10 λεπτά στρογγυλοποιημένες αυξήσεις δείχνουν εκ του πονηρού. Εάν οι τιμές της μισόκιλης (ζυγισμένη είναι περίπου 340 γραμμάρια) φραντζόλας ανέβαιναν ανά λεπτά, π.χ. από 0,70 σε 0,76 και από 0,80 σε 0,83, ίσως ήταν πειστικότερες. Εξάλλου τώρα πληρώνουμε και με διάφορους ηλεκτρονικούς τρόπους, οπότε δεν τίθεται και θέμα κερμάτων!

Δεν διαθέτω στοιχεία κόστους, αλλά ελπίζω ότι η αρμόδια υπηρεσία γνωρίζει τη συμμετοχή της ενέργειας στη διαμόρφωση της τιμής του ψωμιού. Οι ποσότητες ψωμιού που καταναλώνουμε με τη σύζυγο δεν δικαιολογούν την επιστολή αυτή! Ακούω όμως ότι υπάρχουν οικογένειες που διαμαρτύρονται.
Και κλείνω με τον αυγουλά μου της λαϊκής: το Σάββατο 12/2/22 μου ζήτησε συγγνώμη που έπρεπε να ανεβάσει την τιμή των αυγών από 0,20 σε 0,23 το τεμάχιο. Είναι βέβαια μια αύξηση 15% αλλά τουλάχιστον με ενημέρωσε για το αναπόφευκτο και ζήτησε και συγγνώμη.

Ελπίζω όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας μέχρι να δούμε τι θα γίνει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT