Η αποτέφρωση και τα τρισάγια

Κύριε διευθυντά
Σε συνέχεια της επισκέψεως (15/1/2022) της Προέδρου της Δημοκρατίας στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας, της συνέντευξης στην «Καθημερινή» (16/1/2022) του κ. Α. Αλακιώτη της εταιρείας Crem Services SA και του σχολίου στην «Καθημερινή» (18/1/2022) της κ. Τασούλας Επτακοίλη, θα ήθελα να σας καταθέσω την άποψή μου ότι οι όροι «αποτέφρωση ή καύση νεκρών», τα παράγωγά τους καθώς και η επιχειρούμενη αναλογία με αρχαία ταφικά έθιμα συνιστούν παραπλανητικούς όρους προώθησης της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η καύσις είναι το πρώτο στάδιο στη διαδικασία επεξεργασίας ή εκμηδένισης του νεκρού και ακολουθεί εκείνο της σύνθλιψης των οστών (σε ειδικό μίξερ) τα οποία και παραδίδονται στους συγγενείς και κακώς ονομάζονται «τέφρα» γιατί στην ουσία είναι τα κονιορτοποιημένα οστά.

Τα ουσιώδη της διαδικασίας περιγράφονται σε εξαιρετική επιστολή που έχετε δημοσιεύσει στο πρόσφατο παρελθόν. Δυστυχώς δεν την εντόπισα στο αρχείο μου ώστε να μνημονεύσω τον συντάκτη της.

Είναι πολύ μικρός ο χώρος για να αναπτύξω τα οικονομικά οφέλη αυτής της υπηρεσίας για το κοινωνικό σύνολο, όπως απελευθέρωση μεγάλων εκτάσεων (νεκροταφεία ή Κοιμητήρια) για εμπορική εκμετάλλευση και για το άτομο, όπως ο περιορισμός των δαπανών από τρισάγια, μνημόσυνα, τέλη κοιμητηρίου κ.λπ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT