Απεγκλωβισμοί από το Π.Ν.

Κύριε διευθυντά
Ο καθηγητής κ. Μάνος Καραγιάννης στο άρθρο του «Το εθνικό χρέος της μητέρας πατρίδας προς τους ομογενείς» («Κ» 6-2-22), ανέφερε περιπτώσεις που οι Ενοπλες Δυνάμεις μας οργάνωσαν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού -εκκένωσης αμάχων ομογενών από εμπόλεμες ζώνες, σε διάφορες χώρες.

Θα ήθελα να προσθέσω άλλες δύο περιπτώσεις, που δεν ανέφερε ο κ. Καραγιάννης. Ησαν δύο επιχειρήσεις του Π.Ν. στο αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου. Η πρώτη στις 13-3-1997 έγινε για να απομακρυνθεί προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας και άλλων Ελλήνων. Μετείχε η πυραυλάκατος (ΤΠΚ) «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ» με κυβερνήτη και συντονιστή της επιχείρησης τον πλωτάρχη Ανδριανό Πούλο Π.Ν. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία το βράδυ της 13ης Μαρτίου με την αποβίβασή τους στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Η δεύτερη έγινε την επομένη 14-3-1997 για να απομακρυνθεί προσωπικό της κινεζικής πρεσβείας και κάποιοι άλλοι αλλοδαποί. Σ’ αυτήν, εκτός από την ΤΠΚ «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ» έλαβαν μέρος η φρεγάτα (Φ/Γ) «ΑΙΓΑΙΟΝ» και η τορπιλάκατος (Τ/Α) «ΛΑΙΛΑΨ». Την όλη επιχείρηση συντόνιζε, επιτόπου, ο διοικητής της 2ης μοίρας αντιτορπιλικών (ΔΜΑ/ΙΙ) πλοίαρχος Κωνσταντίνος Καρλής Π.Ν. Και αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και απομακρύνθηκαν η κινεζική αποστολή αλλά και πολίτες άλλων χωρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κινέζος πρεσβευτής δεν έκανε, για άγνωστο λόγο, γνωστή την ιδιότητά του ούτε κατά την επιβίβασή του στην ΤΠΚ, ούτε κατά τον πλου. Ετσι, αντί να τύχει κάποιας ειδικής μεταχείρισης, π.χ. να φιλοξενηθεί στους χώρους των αξιωματικών, έμεινε κλεισμένος επί τρεις περίπου ώρες σε ένα υπόφραγμα.

Οι δύο επιχειρήσεις έχουν περιγραφεί λεπτομερώς από τον υποναύαρχο Π.Ν ε.α κ. Ανδριανό Πούλο σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 597 (Σεπ. – Οκτ. – Νοε. 2016), του περιοδικού του Π.Ν. «Ναυτική Επιθεώρηση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT