Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, το τρένο, ο τρόμος

Κύριε διευθυντά
«Η εξαφάνιση της Κυρίας» είναι μία ασπρόμαυρη ταινία της «Αγγλικής περιόδου» του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Γυρισμένη το 1938, υπήρξε το ουσιαστικό εισιτήριο του ταλαντούχου σκηνοθέτη για το Χόλιγουντ. Ο Ορσον Γουέλς την είχε δει 7 φορές όταν βγήκε στο σινεμά, και ο ιστορικός Tony Judt την επαινούσε ως μία γνήσια, αυθεντικά ιστορική ταινία. Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από την κήρυξη του πολέμου και όλοι πιστεύουν πως η ναζιστική Γερμανία δεν θα τολμήσει να εισβάλει σε ξένο έδαφος.

Γυρισμένη εξ ολοκλήρου πάνω σε ένα πολυεθνικό τρένο που διασχίζει την Κεντρική Ευρώπη, έχει ως βασική υπόθεση την ξαφνική και αδικαιολόγητη εξαφάνιση μιας ηλικιωμένης κυρίας. Δύο νέοι που έχουν συνομιλήσει μαζί της ξαφνιάζονται όταν όλοι οι επιβάτες ισχυρίζονται πως δεν την έχουν δει. Η στάση τους δικαιολογείται από διάφορες αιτίες και σκοπιμότητες. Κάποιοι έχουν δωροδοκηθεί για να μη μιλήσουν, άλλοι δεν θέλουν να μπλέξουν, ενώ δύο φίλοι δεν θέλουν… να χάσουν τον επικείμενο αγώνα κρίκετ. Οι υπόλοιποι είναι απλά κατάσκοποι δουλεύοντας γι’ αυτό που έρχεται, ενώ η αμέριμνη πλειοψηφία ασχολείται με τα γελοία της βάσανα.

Πρέπει το βαγόνι τους να μείνει μόνο του στη μέση του πουθενά, πρέπει οι σφαίρες να ξεκινήσουν να πέφτουν βροχή μέχρι όλοι να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να δράσουν γιατί αλλιώς θα σκοτωθούν. Η Ευρώπη που σφυρίζει αδιάφορα ενώ το τρένο μπαίνει στις ράγες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτυπώνεται μαεστρικά και χωρίς μεγαλοστομίες από τον μεγάλο σκηνοθέτη. Η Ευρώπη που δεν ακούει το ξυπνητήρι που χτυπάει, όπως γράψατε την περασμένη Τετάρτη, θα αναγκαστεί να ξυπνήσει την επόμενη μέρα από τους ήχους των βομβαρδισμών στην Ουκρανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT