Το αυστριακό μοντέλο για τα Ι.Χ.

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή την οδύσσεια φίλου που του χάρισε ένας θείος του Ι.Χ. θα ήθελα να σας αναφέρω τι ισχύει για τις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων στην Αυστρία όπου κατοικώ τα τελευταία 15 χρόνια.

– Οι άδειες και οι πινακίδες εκδίδονται από πιστοποιημένες ασφαλιστικές εταιρείες.

– Για να μεταβιβαστεί ένα όχημα απαιτούνται: α) ο φάκελος του οχήματος, β) βεβαίωση από την ασφαλιστική ότι το όχημα έχει τεθεί εκτός κυκλοφορίας,

γ) συμβόλαιο αγοράς, μεταξύ ιδιωτών ή μεταξύ ιδιώτη και εταιρείας, δ) να μην έχει λήξει η ισχύς του ΚΤΕΟ και ε) οι πινακίδες.

Σημειωτέον ότι οι πινακίδες αποτελούν κτήμα του ιδιοκτήτη, αφαιρούνται με την πώληση και επανατοποθετούνται στο καινούργιο.

– Η ασφαλιστική εκτυπώνει σε χρόνο dt την καινούργια άδεια και το αυτοκόλλητο που πιστοποιεί την ισχύ του ΚΤΕΟ και ο ευτυχής ιδιοκτήτης τοποθετεί τις πινακίδες του και κυκλοφορεί!

Τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται μαζί με την ασφάλεια μηνιαίως ή εφάπαξ (με τη σχετική έκπτωση).

– Αν ο ιδιοκτήτης αμελήσει την πληρωμή, η ασφαλιστική τον ειδοποιεί μέσω του νομικού της τμήματος, και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του, αφαιρούνται οι πινακίδες.

Σε όλη τη διαδικασία το κράτος δεν έχει αναμειχθεί καθόλου, συμβόλαια και βεβαιώσεις δεν απαιτούν καν θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής!
Οπως φαίνεται, το αυστριακό δημόσιο εμπιστεύεται τον καθ’ ημάς επάρατο ιδιωτικό τομέα. 

Αποτέλεσμα; Αμελητέος ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων, σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου τομέα και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT