Αποστολές Ελλήνων σε πολέμους

Κύριε διευθυντά
Ο πρωθυπουργός μας έστειλε στην Ουκρανία πολεμοφόδια, όπλα και πυρομαχικά. Xωρίς να ενημερώσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Εχουμε έως τώρα: α) Ο Ελ. Βενιζέλος με «εντολή» των συμμάχων, στέλνει στρατό στην Κριμαία (16 Ιαν. – 28 Απρ. 1919). Δύναμη 23.000 ανδρών «για να καταβάλουν τον Κόκκινο Στρατό». Επικεφαλής οι συνταγματάρχες Αλ. Οθωναίος, Γ. Κονδύλης και Νικ. Πλαστήρας. 

Είναι γνωστή η αποτυχία του εγχειρήματος, δεν είναι όμως αρκούντως γνωστές οι θλιβερές συνέπειες για τους ομογενείς κατοίκους της Νότιας Ρωσίας. Καθώς και των ομογενών Ποντίων. Οταν οι Σοβιετικοί συνελάμβαναν τους διαφυγόντες στη Ρωσία Ποντίους αντάρτες, τους παρέδιδαν ως «ληστές» στον Μουσταφά Κεμάλ. β) Με «εντολή» των συμμάχων ο Ελ. Βενιζέλος έστειλε, τον Μάιο του 1919, στρατό στη Σμύρνη για «Προστασία των ομογενών και αλλοεθνών στα παράλια της Ιωνίας». Οι συνέπειες, λίγο πολύ, είναι γνωστές. Στο ερώτημα της «Καθημερινής», «Ηταν μονόδρομος για τον Βενιζέλο να δεχτεί την απόβαση στη Σμύρνη;» απαντούν «Ναι» τρεις πανεπιστημιακοί και ένας (με αστερίσκους), δρ Πολιτικών Επιστημών, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ («Κ», 27/2/2022). γ) Με εντολή ΟΗΕ, εκστρατευτικό σώμα στην Κορέα, Νοέμβριο του 1950. Ενα τάγμα 1.000 ανδρών και σμήνος 7 αεροπλάνων. Με κατοπινές αποστολές η μέγιστη δύναμη ξεπέρασε τους 10.000 άνδρες. Ο στρατός αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 1955. Είχαμε απώλειες τεσσάρων αεροσκαφών, 186 νεκρούς και 577 τραυματίες. Υποτίθεται πως οι στρατιώτες ήταν «εθελοντές». Το 1950, λίγους μήνες μετά τη λήξη του Εμφυλίου, οι μισοί Ελληνες που υπηρετούν τη θητεία τους είναι «αμφιβόλου εθνικού φρονήματος». Ο αρμόδιος αξιωματικός πλησιάζει έναν στρατιώτη και του ψιθυρίζει: «Αν δηλώσεις εθελοντής για την Κορέα, θα έχεις καλό μισθό και στον γυρισμό, θα σε βάλουμε σε μια καλή δημόσια θέση». Οι περισσότεροι εθελοντές της Κορέας, κάπως έτσι έγιναν. Για παράδειγμα, ο γνωστός μου Χ. Β., επί Κατοχής, συνόδευσε πεζοπορία τον ενταγμένο στο ΕΑΜ Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ, στους Κορυσχάδες. Ο Χ. Β. υπηρετούσε τη θητεία του, πήγε στην Κορέα και στην επιστροφή, διορίστηκε στην ΕΥΔΑΠ. Τέλη της δεκαετίας του ’50, υπηρετούσα σε μια πολίχνη στη Δυτική Μακεδονία, όπου έδρευε το «τάγμα της Κορέας». Μια μέρα γιορτινή έγινε «Προσκλητήριο νεκρών». Ενας λοχίας εκφωνούσε τα ονόματα πεσόντων στην Κορέα και ένας άλλος λοχίας απαντούσε «Ηρωας! Υπέρ πίστεως και πατρίδος!». Θα στείλουμε και στρατιώτες στην Ουκρανία; Θα είναι η 4η  αποστολή για πολεμικές επιχειρήσεις σε αλλότρια εδάφη!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT