Δικαιοσύνη και κομματισμός

Κύριε διευθυντά
Μία από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση της Δικαιοσύνης, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο της κ. Ιωάννας Μάνδρου στο φύλλο της 5/6-3-2022, είναι το «αυτοδιοίκητο» των μεγάλων Δικαστηρίων γιατί:

1. Προκαλεί ομαδοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών, ομαδοποιήσεις οι οποίες πλην άλλων, ανοίγουν και τον δρόμο για την εισβολή του κομματισμού στη δικαιοσύνη. Με απόφασή του το 2020, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε την απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας για μερικές ημέρες για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Με σχετική ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτήρισε την απόφαση αυτή αντισυνταγματική. Η διατύπωση του κειμένου της ανακοινώσεως και το ότι εξεδόθη αμέσως μετά την έκδοση της αστυνομικής αποφάσεως και ταυτοχρόνως με τις δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως ότι θα πραγματοποιήσουν μεγάλης εκτάσεως δημόσιες συναθροίσεις, δημιούργησε την εντύπωση ότι η ανακοίνωση απηχούσε κομματικές θέσεις.

2. Εξαφανίζει τον έλεγχο της συμπεριφοράς και της αποδόσεως των δικαστικών λειτουργών γιατί η αιρετή διοίκηση είναι αδύνατον να ελέγξει τους ψηφοφόρους της που την ανέδειξαν, με συνέπεια την παράβλεψη των παραπτωμάτων, που είναι μία από τις αιτίες της εμφανίσεως κρουσμάτων διαφθοράς και τη χαλάρωση της προσπάθειας, που είναι μία από τις αιτίες της επιβραδύνσεως της απονομής της δικαιοσύνης. Αν υπήρχε προϊστάμενος του δικαστηρίου στο οποίο υπηρετούσε ο λειτουργός που είχε να εκδώσει απόφαση από το 2012, δεν θα έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια για να απολυθεί.

3. Υποβαθμίζει το κύρος των δικαστών αφού τα μέλη της διοικήσεως ρυθμίζουν την υπηρεσιακή απασχόληση τυχόν αρχαιοτέρων και ανωτέρων τους. Ο εκλεγμένος πρωτοδίκης ρυθμίζει την υπηρεσία και των προέδρων πρωτοδικών που υπηρετούν στο ίδιο δικαστήριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT