Όταν η «Υβρις» κατοικεί σε θώκο εξουσίας 

Όταν η «Υβρις» κατοικεί σε θώκο εξουσίας 

Κύριε διευθυντά
Τον όρο «σύνδρομο της ύβρεως» εισήγαγε ο σερ Ντέιβιντ Οουεν, Αγγλος διακεκριμένος γιατρός με μακρά και επιτυχή πολιτική σταδιοδρομία. «Υβρις» στην αρχαία τραγωδία σημαίνει αλαζονική συμπεριφορά, η οποία οδηγεί σε υπέρβαση του ηθικού και του θεϊκού νόμου. Επιφέρει δε την ανάλογη τιμωρία.

Ο σερ Οουεν έγινε γνωστός στη χώρα μας πριν από σαράντα και πλέον χρόνια, από την εποχή των διαπραγματεύσεων ένταξής μας στην ΕΟΚ. Σε μία κρίσιμη καμπή αυτών των διαπραγματεύσεων, υπό την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Αγγλίας, μας στήριξε με τρόπο ιδιαίτερα ευφυή. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» της 27.2.2022, ο ίδιος δηλώνει ότι θεωρεί τη συμπεριφορά του Πούτιν κλασική περίπτωση ύβρεως. Κατέχοντας την εξουσία επί υπερβολικά μακρά περίοδο, εμφανίζει συμπεριφορά που απορρέει από τη μέθη της εξουσίας: μεγάλη οίηση, αλαζονεία, περιφρόνηση προς τους συνανθρώπους του.

Την ίδια συμπεριφορά εμφανίζει και ο γείτονάς μας Ερντογάν. Και εκείνος παραμένει στην εξουσία επί πολύ μακρύ διάστημα. Αλλα κοινά χαρακτηριστικά των δύο ανδρών είναι:

Πρώτον, ενώ έχουν εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες, κατέληξαν να κυβερνούν ως απόλυτοι άρχοντες.

Δεύτερον, όνειρο αμφοτέρων είναι να επανιδρύσουν τις αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Την αυτοκρατορία της Σοβιετικής Ενωσης ο ένας και την Οθωμανική Αυτοκρατορία ο άλλος.

Ανιστόρητοι, αγνοούν το γεγονός ότι όλες οι αυτοκρατορίες του παρελθόντος πέρασαν νομοτελειακά από την ακμή στην παρακμή, για να καταλήξουν στη διάλυση. Καμία δεν επανιδρύθηκε. 

Τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο ανδρών τους έφεραν κοντά, παρόλο που ο Ερντογάν ανήκει στο ΝΑΤΟ που είναι το αντίπαλο δέος του Πούτιν. «Ομοιος ομοίω αεί πελάζει», έλεγαν οι αρχαίοι. Ο όμοιος πλησιάζει πάντα, γίνεται κολλητός με τον όμοιό του. Τόσο δε κολλητός έγινε ο Ερντογάν με τον Πούτιν που αγνοεί θρασύτατα την απόφαση για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, τόσο από το ΝΑΤΟ του οποίου η Τουρκία είναι μέλος, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη.

Υποβιβάζει ή παντελώς αγνοεί την εγκληματική εισβολή της Ρωσίας σε γειτονική χώρα, προκαλώντας ανείπωτη δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και πολυάριθμα ανθρώπινα θύματα από τις δύο πλευρές.

Ο λόγος αυτής της στάσης του Ερντογάν δεν μπορεί να είναι άλλος από την υστερόβουλη σκέψη να μιμηθεί τον κολλητό του και να εισβάλει κι αυτός σε γειτονική χώρα.

Ομως ο Ερντογάν, πριν πάρει τέτοια απόφαση, οφείλει να συνεκτιμήσει την πρωτοφανή συσπείρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι της θρασύτατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και πόσο μάλλον που η χώρα αυτή δεν συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση με κάποια ιδιαίτερη συμφωνία. Οφείλει, κατά συνέπεια, να σκεφτεί δέκα φορές να εισβάλει σε χώρα που αποτελεί μέλος της. Δεν θα πρέπει επίσης να αγνοήσει τη διμερή αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, η οποία είναι η ισχυρότερη στρατιωτική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προπαντός αφού η συμφωνία περιλαμβάνει και «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής» σε περίπτωση που η μία ή η άλλη χώρα υποστεί επίθεση στο έδαφός της.
Επίτιμος διευθυντής 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT