Οι φιλόδικοι και οι δικομανείς

Κύριε διευθυντά
«Θα σε στείλω εκεί που λένε “παρών”». Με τη φράση αυτή απειλούσε ένας φιλόδικος κάθε συγχωριανό του που (υποτίθεται ότι) τον αδικούσε, εννοώντας ότι θα του κάνει μήνυση, θα τον καλέσει ο εισαγγελέας, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, θα εκφωνήσει ο πρόεδρος το όνομά του και θα απαντήσει «παρών».

Φιλόδικοι αυτής της κατηγορίας υπάρχουν πολλοί και ταλαιπωρούν τους αντιδίκους τους και απασχολούν τη Δικαιοσύνη για ασήμαντα ή και ανύπαρκτα αδικήματα. Εκτός από τους απλούς φιλόδικους υπάρχουν οι δικομανείς. Ο δικομανής δεν αρκείται να οδηγήσει τον αντίδικό του στο δικαστήριο προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του. Σκοπός του και πάθος του είναι να βασανίσει με οποιονδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο τον αντίδικό του. Δεν επιδιώκει την εκδίκαση των υποθέσεών του, αλλά τη διαιώνισή τους και τις αναβολές εκδίκασης, όσες δεν είναι «δωρεάν» (λόγω ωραρίου, απεργίας κ.λπ.), τις προκαλεί ο ίδιος. Ενα παράδειγμα: Πριν από περίπου 30 χρόνια χρειάστηκε να υπερασπίσω συγγενείς μου, οι οποίοι είχαν δεχθεί 4 ή 5 αβάσιμες μηνύσεις επιθετικού δικομανούς. Τις μηνύσεις, χειρόγραφες, τις έγραφε ο ίδιος και τα έξοδά του ήταν μηδαμινά. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχαν μία ή δύο αναβολές για τους γνωστούς λόγους (ωράριο κ.λπ.). Οταν δεν υπήρχε «υπηρεσιακός» λόγος αναβολής τον προκαλούσε ο «αδικούμενος» και ευφάνταστος μηνυτής. Εμφανιζόταν ο ίδιος και ζητούσε αναβολή, διότι λόγω σοβαρής τάχα ασθένειας δεν μπορούσε να προσέλθει η «ουσιώδης μάρτυρας» σύζυγός του ή εμφάνιζε μια επαγγελματική κάρτα δικηγόρου και ζητούσε αναβολή διότι τάχα είχε κώλυμα ο υποτιθέμενος δικηγόρος του, ή ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την υπόθεσή του, διότι δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και εμφάνιζε κάποιο έγγραφο από το ιατρείο των δικαστηρίων της Σχολής Ευελπίδων. Αναβολές ζητούσε και έπαιρνε μεθοδεύοντας την απουσία του και στέλνοντας τη σύζυγο ή τη θυγατέρα, οι οποίες ζητούσαν αναβολή λόγω αιφνιδιαστικής «ασθένειάς» του.

Για τις εν λόγω υποθέσεις οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν, κατ’ ανάγκην με μάρτυρα υπεράσπισης, τουλάχιστον 15 φορές στο δικαστήριο. Εκθέτω τη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω της αναφοράς στην εφημερίδα σας, της οποίας είμαι τακτικός αναγνώστης από την επανέκδοσή της, στην καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης και στις αναβολές των δικών. Η καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης είναι σοβαρό πρόβλημα, για τη λύση του οποίου δεν συμφωνούν, κατά τη γνώμη μου, τα «εμπλεκόμενα» μέρη: Οι δικαστές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, οι γραμματείς και οι συνδικαλιστές τους, οι δικηγόροι και οι σύλλογοί τους υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται, αλλά δεν φαίνεται να προτείνουν κάποιο αποτελεσματικό μέτρο. Οι όποιες προσπάθειες της Πολιτείας δεν έχουν αποδώσει, ενώ για κάποιες αντιδρούν σθεναρά αυτοί των οποίων η υπάρχουσα κατάσταση εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Η ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία, η οποία πρέπει να πράξει όσα είναι απαραίτητα υπέρ της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT