Φαλέζ, εγγονός του Γέρου του Μοριά

Κύριε διευθυντά 
Στην «Κ» της 19.3.2022, ο κ. Σπ. Δημητρακόπουλος, εκ πλαγίου απόγονος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη (+1843), μας έδωσε σ’ ένα σύντομο κείμενο μη ευρέως γνωστά στοιχεία για τον Γέρο του Μοριά. Αναφέρεται και στον εγγονό του Θεόδωρο, γνωστό με το ψευδώνυμο Φαλέζ.

Ξεφυλλίζοντας λοιπόν στην Εθνική Βιβλιοθήκη την Τεργεσταία εφημερίδα «Νέα Ημέρα», των αδελφών Αναστασίου και Αλεξάνδρου Βυζάντιου, βρήκα την «είδηση» του θανάτου του εγγονού του θρυλικού πολεμάρχου του 1821, μ’ ένα σύντομο αλλά χαρακτηριστικό πορτρέτο του αποβιώσαντος. Το παραθέτω:

«Νέα Ημέρα», 2/14 Απριλίου 1894 – Απώλεσαν αι Αθήναι συμπαθή και πρωτότυπον ύπαρξιν, τον υιόν του Γενναίου και έγγονον του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Θεόδωρον, γνωστόν υπό το ψευδώνυμον Φαλέζ, υφ’ ο εδημοσίευσε διάφορα κοινωνικά και πολιτικά πονήματα και άρθρα εις εφημερίδας. Καταταχθείς νεόθεν εις τον Στρατόν συνωδά προς τας οικογενειακάς αυτού παραδόσεις, ο έγγονος του Γέρου του Μοριά απεστρατεύθη φέρων τον βαθμόν του Ταγματάρχου. Εξελέχθη άπαξ επί Οθωνος και άπαξ επί Γεωργίου βουλευτής Γορτυνίας. Αλλ’ ήτον λίαν γλυκύς ή ώστε να διαπρέψη ως στρατιώτης και λίαν χρηστός να διαπρέψη ως πολιτικός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT