Η «αριθμητική» της πανδημίας

Κύριε διευθυντά
Η γνωστή «ελληνική ιδιαιτερότητα», συχνά χρησιμοποιούμενη ως άλλοθι, έγινε αισθητή και στο θέμα της πανδημίας. Στο τέλος της περιόδου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, κατά την οποία υπήρχε η δυνατότητα εμβολιασμού, από 39 ευρωπαϊκές χώρες οι 18 είχαν ποσοστό πλήρως εμβολιασθέντων μεγαλύτερο ή ίσο από 72%. Από τις 18 χώρες μόνο μία είχε αύξηση των θανάτων από τον κορωνοϊό ανά εκατομμύριο κατοίκους μεγαλύτερη από 1.000, η χώρα μας, με 73% πλήρως εμβολιασθέντες και 1.878 θανάτους. 

Γενικότερα, σχετικά με το πόσο καλά πάμε με την πανδημία, η 26η Μαρτίου 2022 για τη χώρα μας ήταν μία σημαδιακή ημέρα. Ξεπέρασε την Ιταλία και το Βέλγιο στον σημαντικότερο δείκτη, τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους από την αρχή της πανδημίας (2.633 θάνατοι, έναντι 2.631 και 2.628, αντιστοίχως) και βρίσκεται πλέον με τη χειρότερη επίδοση από το σύνολο των 18 δυτικοευρωπαϊκών χωρών υστερώντας μόνο 14 βαλκανικών και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών (στις 6 χειρότερες θέσεις, κατά σειράν, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Κροατία). 

Επειτα από προσπάθειες ακριβώς δύο ετών η χώρα μας τα κατάφερε. Στη Δυτική Ευρώπη, όπου θέλει, και καλώς, να ανήκει είναι πλέον η καλύτερη. Από την ανάποδη. «Πάμε καλά», για όσους έτσι νομίζουν. 

(Πηγές στοιχείων: Eurostat και Worldometrics)

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT