Το «π» 3,14 και… καλή σας συνέχεια

Κύριε διευθυντά
Το απόκομμα, δυστυχώς, δεν διασώζει παρά μόνο το όνομα παλαιότερου επιστολογράφου της «Κ».: Δημήτρης Αργυρόπουλος. Και το ενδιαφέρον περιεχόμενό του, βεβαίως. Το ανέσυρα επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 14ης Μαρτίου, ως ημέρας του «π», του περίφημου 3,14 και συγχρόνως ως μια απόδραση από την τρέχουσα τραγική επικαιρότητα.

Πρόκειται για μια κομψότατη και νοσταλγική επιστολή, όπου ο επιστολογράφος στην αρχή επισημαίνει τη λάθος γραφή «μετρώνται» αντί του ορθού «μετρούνται». Ή και «μετρά» αντί «μετρεί» (εκ του μετρέω-μετρώ), δίνοντας ως παράδειγμα της σωστής γραφής τη φράση, «ο Θεός γεωμετρεί».

Η φράση –τι ενδιαφέρον– εντοπίζεται ως μέρος μιας φόρμουλας αποστήθισης των πρώτων 23 δεκαδικών ψηφίων του περίφημου απέραντου δεκαδικού αριθμού «π» 3,14, γνωστού ως σταθερά του Αρχιμήδη. Οπου, το πλήθος των γραμμάτων ανά λέξη της φόρμουλας αποτελεί και τα διαδοχικά δεκαδικά ψηφία του αριθμού «π». Ιδού: «Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, και ον, φευ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι». Και ο αριθμός είναι 3,1415926535897932384626…

Δεν απομένει παρά να σημειωθεί σε τι ύψη εφευρετικότητας είχε φτάσει η, τόσο προσφιλής μας, μηχανική υποστήριξη της απομνημόνευσης-αποστήθισης γνώσεων. Εδώ, από μαθητιώσες νεολαίες και εκπαιδευτικούς παλαιοτέρων εποχών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT