Ερευνα, καινοτομία, drones και ο «Αρχύτας»

Ερευνα, καινοτομία, drones και ο «Αρχύτας»

Κύριε διευθυντά
Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο σας, στην πρώτη σελίδα της «Καθημερινής» (Τετάρτη 6/4), που αναφέρεται στα drones και στην καθυστέρηση που παρουσιάζει η Ελλάδα και σε αυτό το πεδίο. Θεωρώ ότι το πρόβλημά μας είναι πιο σύνθετο. Διαχρονικά υφίσταται σειρά παθογενειών, αλλά στην παρούσα σύντομη επιστολή θα αναφερθώ στη θεμελιώδη. Υφίσταται χάσμα μεταξύ έρευνας και καινοτομίας. Παρουσιάζουμε επιδόσεις στην έρευνα που κινούνται στο μέσο επίπεδο των χωρών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, αλλά κινούμαστε σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη μετατροπή των ερευνητικών ευρημάτων σε καινοτόμα προϊόντα, μεθόδους και διαδικασίες.

Δεν υφίσταται οικοσύστημα (περιβάλλον και κουλτούρα), το οποίο να ευνοεί την ανάπτυξη δημιουργικών συνεργασιών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δομών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υφίστανται κανάλια συνεργασίας πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και βιομηχανίας (ιδιωτικής και δημόσιας).
Αυτές οι παθογένειες και υστερήσεις ήταν γνωστές στον κ. Χρ. Σταϊκούρα και σε μικρό αριθμό άμισθων συνεργατών του, λόγω της συμμετοχής τους από παλαιότερα σε ερευνητικές εργασίες, που είναι δημοσιευμένες σε υψηλού κύρους διεθνή περιοδικά.

Ετσι, από διετίας έθεσε ως στόχο, η χώρα να καταστεί πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός αυτόνομων εναέριων οχημάτων πολλαπλών χρήσεων.
Φέραμε σε συνεργασία την ΕΑΒ (κοιμώμενος γίγαντας στο βιομηχανικό σκέλος) με ειδικούς από τρία πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειο, Θεσσαλίας).

Το υπουργείο Οικονομικών, με χρήματα των Ελλήνων πολιτών, χρηματοδοτεί (με χαμηλό δημόσιο κόστος) το πρώτο πρόγραμμα «Αρχύτας», το οποίο μέχρι σήμερα εξελίσσεται σύμφωνα με τον χρονοπρογραμματισμό.

Τώρα, με την ισχυρή πολιτική βούληση των συναρμόδιων υπουργών: Σταϊκούρα, Παναγιωτόπουλου, Γεωργιάδη, η προσπάθεια εντείνεται και διευρύνεται.

Ξεκινάει δεύτερο πρόγραμμα με στόχο τον σχεδιασμό και την παραγωγή συστήματος πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων.

Προ ημερών, υπουργοί, γενικοί γραμματείς, εκπρόσωποι νησίδων ειδικών επιστημόνων και μηχανικών και από άλλα πανεπιστήμια και βεβαίως την ΕΑΒ, σε ημερίδα στη Λαμία ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, περισσότεροι και πιο συστηματικά.

Προφανώς θα αναζητήσουμε συνεργασίες με Ελληνες ειδικούς που δρουν στο εξωτερικό αλλά και νεότερους Ελληνες επιστήμονες, μηχανικούς και τεχνικούς.

Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT