Τα προγράμματα της TV και περί καταλληλότητας 

Τα προγράμματα της TV και περί καταλληλότητας 

Κύριε διευθυντά
Δεν γνωρίζω ποια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται για την κατηγοριοποίηση και ποιος είναι αρμόδιος για να καθορίζει την καταλληλότητα, ανάλογα με την ηλικία των τηλεθεατών, των διαφόρων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Η κατάταξη είναι από «Κ», δηλαδή κατάλληλο για όλους, μέχρι «18», δηλαδή κατάλληλο για άνω των 18 ετών, με ενδιάμεσες διαβαθμίσεις «8», «12» και «16». Το λογικά σωστό είναι ότι η καταλληλότητα θα πρέπει να εξαρτάται από παραμέτρους του περιεχομένου του προγράμματος, που έχουν μελετηθεί από αρμόδιους παιδοψυχολόγους, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική/ψυχολογική διάθεση και ισορροπία των παιδιών.

Πολύ αμφιβάλλω αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι υπάρχουν πολλά προγράμματα που, κατά τη γνώμη μου, κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι «Κ» και όμως έχουν χαρακτηρισθεί «8» και αντιστρόφως. Θα αναφέρω ενδεικτικά δύο: Στην ΕΡΤ3 προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 12.00 το πρόγραμμα «Η ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων», το οποίο έχει χαρακτηρισθεί «8». Στύβω το μυαλό μου για να βρω τι το ακατάλληλο έχει και δεν πρέπει να το δουν παιδάκια κάτω των 8 ετών και δεν βρίσκω. Αντιθέτως υπάρχουν παιδικά προγράμματα με χαρακτηρισμό «Κ» με κάτι τερατώδεις και μοχθηρούς ήρωες κινουμένων σχεδίων, που μόνο τρόμο μπορεί να προκαλούν και να ωθούν τα μικρά παιδιά σε πράξεις βίας.

Υπάρχει κάποιος αρμόδιος να δώσει μια τεκμηριωμένη απάντηση; Περάσαμε τα απαλά παιδικά μας χρόνια με αγγελάκια, άκακα ζωάκια, Μίκυ Μάους και ιστοριούλες με μοναδικούς κακούς τον κακό λύκο, τον κακό δράκο και την κακιά μάγισσα, αλλά πάντα το καλό θριάμβευε. Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας μεγαλώνουν με σατανικές μορφές, τέρατα, τρόμο και βία. Ας μη μιλάμε λοιπόν για βίαιες συμπεριφορές των νέων μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT