Η αποκατάσταση της Β. Εύβοιας

Κύριε διευθυντά
Η ιατρική περίθαλψη των κατοίκων της Β. Εύβοιας παραμένει προβληματική έως ανύπαρκτη, όπως άλλωστε αναδεικνύουν οι πολλά υποσχόμενοι προγραμματισμοί του κ. Μπένου («Κ» 27.3.22) αλλά και εναγώνιες επικλήσεις αναγνωστών σας («Κ» 9.4.22) για τη δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου στην Ιστιαία. Αλλά δεν επείγει μόνον η δημιουργία υποδομών υγείας.

Η πολυετής αδιαφορία της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, αλλά και του κράτους, για την άκρως ταλαιπωρημένη Β. Εύβοια παραμένει αδικαιολόγητη. Τρία συγκεκριμένα παραδείγματα: 

Α. Ο υπό επισκευήν οδικός άξονας από Χαλκίδα σχεδιάζεται να τερματίσει στην περιμετρική Στροφιλιά χωρίς να επεκτείνεται στην Αγία Αννα, στο Προκόπι, στο Ασμήνιο και γενικά στις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες που εύκολα αποκλείονται τον χειμώνα.  Ποιο το όφελος λοιπόν; Η κατακαμένη, κατεστραμμένη Β. Εύβοια παραμένει αποκλεισμένη!

Β. Τα φέρι Αιδηψού – Αρκίτσας συχνά διακόπτουν πλόες λόγω καιρικών συνθηκών, παρόλο που ο Ευβοϊκός Κόλπος παραμένει γενικά προστατευμένος και βέβαια οι θαλάσσιες αποστάσεις ελάχιστες. Δύο φέρι παντός καιρού (μικρής χωρητικότητας, κατάλληλα εξοπλισμένα) λύνουν το πρόβλημα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών, όχι μόνο λόγω κακών καιρικών συνθηκών αλλά και τις ώρες που τακτικές συγκοινωνίες δεν υπάρχουν. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν θαλάσσια ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την ευρύτερη περιοχή.

Γ. Βασικό συμπέρασμα των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου υπήρξε η επείγουσα ανάγκη δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και η εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών, δεξαμενών και αντλιών σε πολλαπλά καίρια σημεία. Καμία σχετική προετοιμασία δεν έχει γίνει. Κανένα πυροσβεστικό όχημα δεν έχει προστεθεί στην περιοχή, καμία πυροσβεστική εκπαίδευση για τους κατοίκους. Πυροσβεστικές λωρίδες ή φυτεύσεις δεν έχουν σχεδιαστεί καν. Η γραφειοκρατία των δασαρχείων και των πολύπλοκων, ανεφάρμοστων νομοθετημάτων και εγκυκλίων επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από κάθε ιδιωτική ή επιχειρηματική πρωτοβουλία. 

Ολοι μας θέλουμε να επιτύχουν ο κ. Μπένος και οι συνεργάτες του. Ολοι πλέον αμφιβάλλουμε για τις έμπρακτες δυνατότητες του εγχειρήματός του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT