Το ιστορικό γήπεδο της «Λεωφόρου» 

Κύριε διευθυντά
Οπως πληροφορηθήκαμε, ο Παναθηναϊκός Α.Ο., με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, θα εγκαταλείψει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και θα εγκατασταθεί σε νέο αθλητικό κέντρο στον Βοτανικό.

Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει μοναδικά χαρακτηριστικά:

α) Είναι το πρώτο γήπεδο που δημιουργήθηκε στη χώρα μας αποκλειστικά για ποδόσφαιρο.
β) Το πρώτο γήπεδο με ξύλινες κερκίδες.
γ) Το πρώτο γήπεδο με κερκίδες οπλισμένου σκυροδέματος.
δ) Το πρώτο γήπεδο με χλοοτάπητα.
ε) Το πρώτο γήπεδο με προβολείς για να γίνονται νυκτερινοί αγώνες.

Επίσης, το γήπεδο αυτό ήταν για 50 χρόνια η αποκλειστική έδρα της εθνικής μας ομάδας. Εχουν παίξει μπάλα εκεί όλοι οι διεθνείς Ελληνες ποδοσφαιριστές και εκατοντάδες Ευρωπαίοι. Είναι το μόνο γήπεδο στην Ελλάδα όπου έχουν αγωνισθεί ο Φέρεντς Πούσκας και ο Πελέ, και το μόνο γήπεδο στην Ευρώπη όπου έχει ηττηθεί η Σάντος (από τον Ολυμπιακό). Επομένως, το γήπεδο αυτό θα έπρεπε να χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι πληροί τα κριτήρια που χρησιμοποιεί σε ανάλογες περιπτώσεις η αρμόδια Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, συνήθως την Κυριακή. Οι φίλαθλοι για την προσέλευση και αναχώρησή τους χρησιμοποιούν το μετρό και τα υπόλοιπα ΜΜΜ, που τις Κυριακές δεν έχουν ιδιαίτερο φόρτο επιβατών. Επομένως, το γήπεδο είναι μια εγκατάσταση φιλική προς το περιβάλλον και προς τους κατοίκους της περιοχής των Αμπελοκήπων. Η εξορία του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, η κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η δημιουργία στη θέση του εμπορικού κέντρου, δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε τους κατοίκους της περιοχής Αμπελοκήπων ούτε τον Παναθηναϊκό Α.Ο., ούτε την ΠΑΕ.

Λυπάμαι πολύ για την απόφαση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Συνοψίζοντας, προτείνω τα εξής:

Το ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας διασώζεται από την κατεδάφιση και παραμένει έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας. Υπενθυμίζω τη φράση του Απόστολου Νικολαΐδη: «Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται γήπεδο, όχι στάδιο». Επισημαίνω ότι ομάδες που χρησιμοποίησαν προσωρινά τα ολυμπιακά στάδια (Μπάγερν Μονάχου, Αγιαξ Αμστερνταμ) τα εγκατέλειψαν και κατασκεύασαν δικά τους ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Μερικά από τα αθλητικά τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού μπορούν να εξυπηρετηθούν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Για τα υπόλοιπα τμήματα υπάρχει λύση, χωρίς να χρειασθεί «εξορία» στον Βοτανικό. Ο σημερινός δήμαρχος, όταν ακόμη ήταν υποψήφιος, είχε θέσει ως άμεση προτεραιότητά του τη λεγόμενη «διπλή ανάπλαση», εξαγγελία που τότε είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Τώρα φαίνεται ότι εκτός από τον «μεγάλο περίπατο» θα έχουμε και τη «μεγάλη κατεδάφιση».
Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μπακογιάννη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT