Ανοιξε μέτωπο και για τα σπορέλαια

Κύριε διευθυντά 

Στην «Καθημερινή» της Τετάρτης 6 Απριλίου και στη στήλη «Γράμματα Αναγνωστών», διάβασα την επιστολή του κ. Γιάννη Κουτεντάκη από τα Τρίκαλα, με τίτλο «Ο δικτάτορας και τα σπορέλαια», στην οποία καταφερόταν κατά των σπορελαίων, ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο, ως επιβλαβή για την υγεία, κάνοντας λόγο ότι αυτό προέρχεται από τα αποτελέσματα εκατοντάδων επιστημονικών μελετών, οι οποίες απέδειξαν ότι είναι επικίνδυνα, για τον επιπλέον λόγο ότι είναι «γενετικά μεταλλαγμένα». Επειδή εισάγονται από τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας, έχει μειωθεί η παραγωγή ηλιελαίου και αραβοσιτελαίου και θεωρείται ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ένα είδος προτερήματος που προκύπτει από τον πόλεμο αυτό.

Νομίζω από τα γραφόμενα στην επιστολή αυτή, ότι ο κ. Κουτεντάκης έχει άγνοια των επιστημονικών δεδομένων, όσον αφορά τα όσα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν, ως προς τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα. Με τη συνεχή πρόοδο των ερευνών σε θέματα μοριακής βιολογίας, έχουν γίνει εφαρμογές γενετικής τροποποίησης, κυρίως σε φυτά μεγάλης καλλιέργειας όπως η σόγια, ο αραβόσιτος, ο ήλιος, τα γεώμηλα, το βαμβάκι κ.λπ. για την προστασία τους, κυρίως από ασθένειες και εντομολογικούς εχθρούς, οι οποίοι με τις προσβολές τους μειώνουν σημαντικά την παραγωγή. Γενικώς, υπολογίζουν τη μείωση της παραγωγής από προσβολές εντόμων στο 30%. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός καρπούται τα 2/3 της παραγωγικής δραστηριότητάς του. Το άλλο 1/3 καταστρέφεται από τα εντομοπαράσιτα και τις μυκητολογικές και ιολογικές ασθένειες.

Τα παραγόμενα προϊόντα με γενετική τροποποίηση είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν πάρει στις ΗΠΑ άδεια ελεύθερης κυκλοφορίας στο εμπόριο, έπειτα από αυστηρό έλεγχο που έγινε από ειδικούς ελεγκτικούς οργανισμούς, πως π.χ. είναι το FDA (Food and Drug Administration). 

Με τη γενετική τροποποίηση, στη φυτική και ζωική παραγωγή, η οποία άρχισε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στις ΗΠΑ, έχουν βελτιωθεί μέχρι σήμερα πολλά προϊόντα διατροφής του ανθρώπου. Τα αποτελέσματα είναι ότι αυτά τα προϊόντα παρουσιάζουν βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της ποσότητας, προστασία από ασθένειες και παράσιτα ζωικά καθώς και άλλες ιδιότητες βελτιωτικές της παραγωγής. Οι ωφέλειες από τις εφαρμογές αυτές της βιοτεχνολογίας για τον άνθρωπο είναι πολύ μεγάλες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τέτοια προϊόντα κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα, χωρίς καμία δυσμενή επίπτωση στη διατροφή του ανθρώπου. Δηλαδή είναι τελείως ακίνδυνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT