Είσπραξη ΤΑΠ, μεταβίβαση ακινήτων

Κύριε διευθυντά

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) επιβλήθηκε στα ακίνητα το 1993, υπέρ των δήμων. Στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Για να πωλήσει κανείς ακίνητο χρειάζεται βεβαίωση του δήμου ότι δεν οφείλει ΤΑΠ. Η βεβαίωση αυτή είχε καταργηθεί το 2014 με τον νόμο 4262, επαναφέρθηκε όμως το 2017 με τον νόμο 4483 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διατηρήθηκε από την τωρινή κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο 4915 του 2022, ο οποίος θεσπίζει μία πολύπλοκη και δυσεφάρμοστη διαδικασία.

Και όμως υπάρχει λύση: ανάλογη εφαρμογή αυτού που ισχύει για τα χρέη του ακινήτου στην ΕΥΔΑΠ. Το 2006 ψηφίστηκε ο νόμος 3481, με το άρθρο 8 του οποίου ορίστηκε –με μία απλή πρόταση– ότι για τις οφειλές του ακινήτου στην ΕΥΔΑΠ ευθύνονται αλληλεγγύως και ο πωλητής και ο αγοραστής. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ μπορεί να ζητήσει την εξόφληση και από τους δύο. Σπεύδουν λοιπόν οι πωλητές να εξοφλήσουν την ΕΥΔΑΠ πριν πωλήσουν, διότι κανένας αγοραστής δεν θέλει να βαρύνεται με τα χρέη του πωλητή. Μάλιστα, ο νόμος υποχρεώνει τον συμβολαιογράφο να υπενθυμίσει στο συμβόλαιο τη ρύθμιση του νόμου.

Αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει και για το ΤΑΠ: πωλητής και αγοραστής να ευθύνονται αλληλεγγύως για τις οφειλές ΤΑΠ σε περίπτωση μεταβίβασης. Μετατίθεται έτσι το βάρος της εξόφλησης στους συμβαλλομένους, οι οποίοι θα ελέγχουν και θα πραγματοποιούν οι ίδιοι την εξόφληση πριν από τη μεταβίβαση. Δεν χρειάζεται η γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού. Κανένας αγοραστής δεν θα θέλει να βαρύνεται με το ΤΑΠ του πωλητή (ή, εναλλακτικά, θα το αφαιρεί από το τίμημα, ώστε να το εξοφλήσει ο ίδιος). Και αν δεν πληρωθεί το ΤΑΠ; Οι συμβολαιογράφοι να στέλνουν όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια στον δήμο (ηλεκτρονικά φυσικά), ώστε ο δήμος να ελέγχει και να στέλνει τις σχετικές ειδοποιήσεις και στους δύο (πωλητή και αγοραστή).

Επιτυγχάνεται έτσι μετάθεση του βάρους στους ενδιαφερομένους, οι οποίοι έχουν και το μεγαλύτερο κίνητρο να εξοφλήσουν άμεσα. Εξυπηρετείται η ταχύτητα και η απλότητα στις συναλλαγές ακινήτων, που και τα δύο είναι εκφρασμένοι στόχοι της κυβέρνησης.

Άρης Λειβαδάς

Δικηγόρος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT