«Τη Υπερμάχω» για την Ουκρανία

Κύριε διευθυντά

Στην επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Πυλαρινού (15.4.2022) με τίτλο: «Ο πόλεμος και η Ορθοδοξία», θα ήθελα να απαντήσω ότι στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ζω, η ανταπόκριση της Εκκλησίας μας στην τραγωδία της Ουκρανίας, εκτός της συγκέντρωσης χρημάτων, ήταν η εξής:

Ο Διαχριστιανικός Οργανισμός «Churches Together in England» (Οι Εκκλησίες μαζί στην Αγγλία), του οποίου πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπός μας Νικήτας, κάλεσε όλες τις χριστιανικές κοινότητες, Ορθόδοξες, Καθολικές, Αγγλικανικές και άλλες, να προσευχηθούν για την Ουκρανία κρατώντας αναμμένα κεριά. Επίσης, οργανώθηκε συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας στο Λονδίνο με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπό μας, κατά τη διάρκεια της οποίας προσευχήθηκαν όλοι για την ειρήνη και την άμεση κατάπαυση του πυρός κρατώντας σημαίες της Ουκρανίας σε σχήμα καρδιάς.

Στις 12 Απριλίου, με πίστη στο ότι η αγάπη για την ελευθερία είναι κάτι που μας ενώνει όλους ανεξαρτήτως θρησκείας, ομάδα από θρησκευτικούς ηγέτες, Χριστιανούς, Μωαμεθανούς, Βουδιστές, με εκπρόσωπο της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας τον Αρχιεπίσκοπο Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, επισκέφθηκε διάφορα μέρη της Ουκρανίας και ήρθε σε άμεση επαφή με τα θύματα αυτής της τραγωδίας προσφέροντάς τους πνευματική υποστήριξη και ελπίδα.

Σε ατομικό, ανθρώπινο επίπεδο, στους πρώτους Χαιρετισμούς, στο παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής μας στο Λονδίνο, εγώ, φορώντας μπλούζα με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας και κρατώντας μια λωρίδα με λαμπερά τα ίδια χρώματα, ψάλλοντας το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», προσευχόμουν στην Παναγία να κάνει για το Κίεβο αυτό που είχε κάνει για την Κωνσταντινούπολη.

Στο τέλος, μια άγνωστή μου γυναίκα με πλησίασε με δακρυσμένα μάτια και με αγκάλιασε σφιχτά λέγοντας: «Thank you» (Ευχαριστώ). Ηταν Ουκρανή.

Σταυρουλα Δουρακη-Ξανθακου

Φιλόλογος, ψυχολόγος

Λονδίνο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT