«Εκτελώντας» τον εθνικό Υμνο

Κύριε διευθυντά
Τα τελευταία χρόνια ο Εθνικός μας Υμνος, που πρέπει να τον ακούμε και να τον ψάλλουμε με σεβασμό και εθνική έξαρση και να ριγούμε στο άκουσμά του, κακοποιείται, δυστυχώς και από στελέχη των Ε.Δ. της χώρας μας.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Εχει θεσπισθεί και αν δεν κάνουμε λάθος, επί υπουργίας του ΥΠΕΘΑ, του κ. Π. Καμμένου, όταν η μπάντα παιανίζει τον Εθνικό Υμνο, συγχρόνως να τον ψάλλει το άγημα απονομής τιμών. Δυστυχώς οι άνδρες/γυναίκες του αγήματος δεν είναι και ούτε έχει κανείς την απαίτηση να είναι καλλίφωνοι και επειδή δεν έχει γίνει προηγουμένως κάποια δοκιμή και διδασκαλία, το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Ακούγονται κάτι φάλτσες και ασυντόνιστες με τη μουσική και μεταξύ τους φωνές και επιτυγχάνεται η ακουστική διακωμώδηση του Υμνου και ο ακούων αντί να ριγεί γελά ή κλείνει τα αυτιά του για να μην ακούει τη χασμωδία. Τελευταίο παράδειγμα το φετινό βράδυ της Αναστάσεως στη Μητρόπολη των Αθηνών, με «δράστη» το παρατεταγμένο άγημα των μαθητών των στρατιωτικών σχολών.

Και τίθεται το ερώτημα: Οι αρμόδιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί δεν ακούν και δεν κάνουν τη σκέψη ότι κακοποιείται έτσι το ιερότερο, μαζί με τη Σημαία, εθνικό μας σύμβολο; Αν θέλουν να συνεχίσουν να ψάλλουν τα αγήματα τον Εθνικό Υμνο, μπορούν, κάλλιστα, να δημιουργήσουν σε κάθε μεγάλο σχηματισμό μία ολιγομελή χορωδία από στρατεύσιμα ή μόνιμα στελέχη, η οποία να προσκολλάται σε κάθε άγημα αποδόσεως τιμών και να τον ψάλλει. Αν αυτό θεωρείται ανέφικτο, τότε στην προετοιμασία και εκπαίδευση των αγημάτων, ας κάνουν και δοκιμές και διδασκαλία να ψάλλουν σωστά τον Υμνο και να μην τον κακοποιούν.

Δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τα αγήματα να είναι καλλίφωνα ή ότι ψάλλουν τον Εθνικό Υμνο αυθορμήτως, δεν χωρεί. Ας δουν οι αρμόδιοι τι κάνουν τα τιμητικά αγήματα άλλων κρατών με μεγαλύτερη παράδοση από εμάς και μεγαλύτερη επίγνωση του τι σημαίνει άγημα αποδόσεως τιμών, Εθνικός Υμνος και Σημαία.

Τελευταία απορία μας: Παλαιότερα τα αγήματα αποδόσεως τιμών δεν έψαλλαν τον Εθνικό Υμνο, τον οποίο παιάνιζε μόνον η μπάντα. Ποιων ήταν φαεινή ιδέα  η αλλαγή και σε τι εξυπηρετεί, όταν μάλιστα έχει αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT