Οι ευθύνες του τέως έγραψαν ιστορία

Κύριε διευθυντά 
Στις 20 Απριλίου γράψατε άρθρο με τίτλο «Οι άριστοι των αρίστων». Αναφέρεσθε σε κάποιους αιθεροβάμονες που νομίζουν ότι αν κυβερνούσαν αυτοί θα τα έκαναν όλα τέλεια. Και παραθέτετε ιστορία που διηγείται ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

«Λίγες μέρες πριν από την 21η Απριλίου είχε καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους συμβουλευτεί για το πώς θα έβγαινε η χώρα από τα αδιέξοδά της».

Το αστείο στη συνέχεια είναι ότι ο μετέπειτα χουντικός πρωθυπουργός του 1973 Μαρκεζίνης δήλωσε στον Κωνσταντίνο πως είναι ο «άριστος των αρίστων» και του ζήτησε «να με ορκίσετε πρωθυπουργό» για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδά της!

Το πιο αστείο όμως με τον Γλύξμπουργκ είναι ότι ενδιαφερόταν να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδά της, ένα μήνα πριν από τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου 1967! Τον άνθρωπο που ετοίμαζε το δικό του πραξικόπημα των στρατηγών, αλλά τον πρόλαβαν οι συνταγματάρχες.
Τον άνθρωπο που κουρέλιασε το Σύνταγμα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό του 53% Γεώργιο Παπανδρέου να παραιτηθεί προφορικώς, αφού δεν του επέτρεπε να είναι και υπουργός σε όποιο υπουργείο ήθελε. Και που πριν λάβει την έγγραφη παραίτηση του πρωθυπουργού, όρκισε άλλον σε μία ώρα, τον πρώτο πρωθυπουργό της αποστασίας, τον Νόβα!

Δεν αναφέρεται στο άρθρο πότε τα είπε αυτά ο τέως. Ισως όταν κατάλαβε τις ιστορικές ευθύνες του για τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν, χούντα και κατοχή της Κύπρου, και ήθελε να ωραιοποιήσει τη θέση του.

Ομως ξέρετε πολύ καλά ιστορία, και θεωρούμε πως αν ζούσε η αείμνηστη Ελένη Βλάχου που έκλεισε την «Καθημερινή» λόγω του πραξικοπήματος, μάλλον θα απέφευγε να απαλύνει τις ενοχές του Κωνσταντίνου.

Διότι ο ελληνικός λαός, με το δημοψήφισμα του 1974, καταδίκασε τη βασιλεία να μείνει πλέον στις οδυνηρές αναμνήσεις της Ιστορίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT