Ενεργειακή κρίση και ρεαλισμός

Κύριε διευθυντά
Η Ρωσία απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ανέβει στα ύψη, αλλά κυβέρνηση και αντιπολίτευση μιλούν μόνο για επιδοτήσεις (δηλαδή για αύξηση του ήδη δυσθεώρητου δημόσιου χρέους). Η πολιτική τάξη δυσκολεύεται να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, που να περιλαμβάνει: 

– Προσωρινή αναστολή της απολιγνιτοποίησης στην ηλεκτροπαραγωγή (ο υπογράφων είναι υπέρμαχος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά σε έκτακτες καταστάσεις λαμβάνονται έκτακτα μέτρα).

– Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και άμεση προώθηση των ώριμων και περιβαλλοντικά φιλικών προτάσεων για νέα πάρκα ΑΠΕ.

– Διευκόλυνση της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό από φυσικά πρόσωπα, αίροντας τα προσκόμματα που τώρα υπάρχουν, ώστε να μπορεί εύκολα ο πολίτης να εγκαταστήσει μικρά φωτοβολταϊκά στο σπίτι του, αντί να πληρώνει υπέρογκους λογαριασμούς στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Τώρα το κράτος λειτουργεί διστακτικά, σαν να θέλει να περιορίσει τη μαζική εξάπλωση ενός τέτοιου μέτρου, ίσως για να μη μειωθούν οι εισπράξεις των εταιρειών ενέργειας! Για παράδειγμα, αποκλείει ουσιαστικά το 45% των κατοικιών της χώρας, καθώς για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μη κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών απαιτείται, όχι απλώς συμφωνία της πλειοψηφίας των ενοίκων, αλλά ομοφωνία! Αντ’ αυτού, θα μπορούσε να θεσπισθεί διάταξη ανάλογη αυτής που εφαρμόστηκε από το 2017 για την ενεργειακώς αναβαθμισμένη αυτόνομη θέρμανση κατοικιών σε διαμερίσματα. Θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί και στα φυσικά πρόσωπα το δικαίωμα που ισχύει για τις ενεργειακές κοινότητες για αυτοπαραγωγή με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, όπως υπέδειξε πριν από λίγες ημέρες στην «Κ» (19/4) ο αναγνώστης σας κ. Φούγιας. 
Λύσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση όμως; 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT