Η προέλαση προς την Αγκυρα

Κύριε διευθυντά
Η «Καθημερινή» της 23-24/4 είχε θέσει το ερώτημα στους αναγνώστες της, με επιμέλεια των Βασίλη Μηνακάκη και Σάκη Ιωαννίδη, «Ηταν λάθος η ελληνική προέλαση προς την Αγκυρα;», στο οποίο απάντησαν και δημοσιεύθηκαν οι απαντήσεις ιστορικών και μη.

Με αφορμή το ως άνω ερώτημα θυμήθηκα, ως αναγνώστης της «Καθημερινής» από το 1953, ότι ο διαπρεπής διπλωμάτης, αείμνηστος Βύρων Θεοδωρόπουλος, π.ε., είχε βεβαιώσει με επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή», ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν αποφάσισε να διεξαχθούν ελληνικές βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο 1920, είχε διατάξει την προέλαση του ελληνικού στρατού στην ευρύτερη περιφέρεια της Σμύρνης. Τα όσα ανέφερε ο διαπρεπής διπλωμάτης στην εν λόγω επιστολή του δεν τα διέψευσε, ούτε τα αμφισβήτησε, κανένας, γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα υπέπιπτε στην αντίληψή μου.

Κατά συνέπεια οι νικητές στις εκλογές τον Νοέμβριο του 1920, αντίπαλοι του Βενιζέλου και διάδοχοί του στη Σμύρνη, βρήκαν τον ελληνικό στρατό να προελαύνει. Αλλά και αν δεν τον εύρισκαν να προελαύνει, όφειλαν να διατάξουν την προέλασή του. Πάντως, είτε διέταξαν την προέλαση είτε είχαν βρει τον ελληνικό στρατό να προελαύνει, οι Βενιζελικοί θα τους κατηγορούσαν ως προδότες, κάτι που έκαναν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή με το έκτακτο στρατοδικείο, που έστησαν οι φίλοι του Ε. Βενιζέλου, Ν. Πλαστήρας, Σ. Γονατάς κ.λπ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT