Μνημονεύοντας και οι «Ακτίνες»

Κύριε διευθυντά
Στην «Καθημερινή» του Σαββάτου της 16ης Απριλίου δημοσιεύθηκε ένα ασυνήθους εκτάσεως νεκρολογικό «Ψήφισμα» για τον εκδημήσαντα Πρόδρομο Δαγτόγλου, διαπρεπή καθηγητή της Νομικής. Η μνήμη μου έχει προ πολλού αποδράμει, παρά ταύτα το όνομα μού ήταν οικείο και με παρέπεμπε στο περιοδικό «Ακτίνες» της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων, του οποίου διευθυντής ουσιαστικά ήταν ο Αλέξανδρος Τσιριντάνης, επίσης καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Προσέφυγα στην εργασία του Γιάννη Αθω «Ανίχνευση-αποκρυπτογράφηση ψευδωνύμων των συνεργατών του περιοδικού “Ακτίνες” (1937-2007)», όπου ο Πρόδρομος Δαγτόγλου μνημονεύεται για δύο ποιήματά του δημοσιευμένα με το ψευδώνυμο «Αλκης Κριτέλης» στον τόμο του 1948.

Το «Ψήφισμα της Νομικής Σχολής του [Πανεπιστημίου Αθηνών] για την εκδημία του Ομότιμου Καθηγητή Πρόδρομου Δαγτόγλου», που υπογράφεται από τον Κοσμήτορά της καθηγητή Λίνο-Αλέξανδρο Γ. Σισιλιάνο, δεν μνημονεύει φυσικά την ποιητική θητεία του Π.Δ. στις «Ακτίνες». Ανομολογώ άλλωστε και εγώ ότι το επώνυμο του μεταστάντος δεν το ανακάλεσε η μνήμη μου χάρη στα δύο απόμερα ποιήματά του. Ωστόσο ως μέλη των Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων και, αργότερα, της Χριστιανικής Φοιτητικής Ενώσεως θαρρώ πως τραγουδούσαμε στίχους του.

Ο τακτικός συνεργάτης της «Κ» Χρήστος Γιανναράς, που ήταν πολύ πιο κοντά στις «Ακτίνες» και στους συνεργάτες του περιοδικού, θα ημπορούσε να καταθέσει σημαντικότερα και ακριβέστερα στοιχεία για τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης Νομικού Πρόδρομου Δαγτόγλου στον κύκλο των «Ακτίνων».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT