Η αγωγή διακοπής του καπνίσματος

Κύριε διευθυντά
Στο κυριακάτικο φύλλο της 3ης Απριλίου 2022 φιλοξενήσατε συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Philip Morris International Γιάτσεκ Ολτσζάκ. Χάριν πληρέστερης ενημέρωσης των αναγνωστών σας θεωρώ απαραίτητες ορισμένες διευκρινίσεις.

Κατ’ αρχάς θεωρώ πως είναι προς τιμήν του κ. Ολτσζάκ το ότι ξεκινάει τη συνέντευξη τονίζοντας: «Το καλύτερο πράγμα που έχουν να κάνουν οι καπνιστές είναι να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα». Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες σας πως στο όχι και τόσο μακρινό 1994, ο τότε CEO της Philip Morris USA, William Campbell, κατέθετε ενόρκως σε ακρόαση του Κογκρέσου μαζί με άλλους 6 διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών στις ΗΠΑ: «Πιστεύω πως η νικοτίνη δεν προκαλεί εξάρτηση»! Από τότε βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι κι έχει ήδη γραφτεί επανειλημμένως πως οι καπνοβιομηχανίες διέθεταν, ήδη από τη δεκαετία του 1950, στοιχεία για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος τα οποία και απέκρυπταν. Κάπνισμα που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να προκαλεί 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο κ. Ολτσζάκ αναφέρεται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού, τα οποία παρουσιάζει ως «…μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τη συνέχιση του καπνίσματος τσιγάρων». 

Στην επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ακριβέστερα το λεγόμενο άτμισμα (καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για εισπνοή ενός αερολύματος που περιέχει νικοτίνη και δεν έχει την παραμικρή σχέση με το τσιγάρο) είναι κατά πάσα πιθανότητα λιγότερο επιβλαβής σε σχέση με το τσιγάρο, παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα θεωρούνται ανεπαρκή για γενίκευση των συμπερασμάτων.
Ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν έχει αποδειχθεί για τα προϊόντα καύσης καπνού. Αυτά τα προϊόντα είναι μια άλλη μορφή καπνού κι ως τέτοια αντιμετωπίζονται στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Παρότι δε στα προϊόντα θέρμανσης καπνού τα μέσα επίπεδα ορισμένων εκ των επιβλαβών ουσιών περιγράφονται ως μειωμένα (αναφέρεται έως και κατά 95%), ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται και μείωση των κινδύνων για την υγεία ή των θανάτων κατά ισότιμο ποσοστό. 

Σύμφωνα με τις ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες, για έναν καπνιστή που επιθυμεί να διακόψει το τσιγάρο προτείνεται κατά προτεραιότητα η συνταγογράφηση θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης (π.χ. τσίχλες, επιθέματα κ.λπ.) ή άλλης ειδικής φαρμακευτικής αγωγής (όπως η βαρενικλίνη ή η βουπροπιόνη) σύμφωνα με τις ιατρικές υποδείξεις. Η αγωγή αυτή σε συνδυασμό με εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη μπορεί, σε σύγκριση με κάποιον που αποπειράται χωρίς καμία βοήθεια, να διπλασιάσει έως τριπλασιάσει την πιθανότητα επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος! Επομένως όντως υπάρχει ελπίδα αλλά όχι αυτή που περιγράφει ο κ. Ολτσζάκ. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT