Είσπραξη φόρων και παρατάσεις

Κύριε διευθυντά
Στην Οικονομική «Καθημερινή» της 10-6-2022 ο Δήκτης κατέγραψε υπό τον τίτλο «Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις» την εξής είδηση: «Είκοσι ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που εισπράχθηκαν το 2021. Ωστόσο το ενδιαφέρον των φορολογουμένων είναι μικρό, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.446.325 δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων. …Οπως όλα δείχνουν, η παράταση είναι πολύ κοντά…».

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι φορολογικές αρχές προαναγγέλλουν ότι η τήρηση της νόμιμης προθεσμίας υποβολής των (κατ’ έτος υποβαλλομένων από τον περίπου ίδιο αριθμό φορολογουμένων) δηλώσεων (και τη συνακόλουθη κύρωση για την αμέλησή της κατά το άρθρο 54 του ν. 4174/2013 περί Κώδικος Φορολογικών Διαδικασιών – πρόστιμο 100 μέχρι 500 ευρώ) εξαρτάται από «το ενδιαφέρον» των υποχρέων. Σημειωτέον ότι προσφάτως η «Καθημερινή» με το πρωτοσέλιδο άρθρο της είχε –ορθότατα– κακίσει τη συνήθεια των αφειδώς χορηγουμένων παρατάσεων στην εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο. Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι διδόμενες παρατάσεις ουσιαστικά δεν έχουν κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος, αφού και οι δηλώσεις υποβάλλονται και οι φόροι καταλογίζονται (εισπράττονται;) ανά δωδεκάμηνο.

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι δυνατόν οι φορολογούμενοι να πιστέψουν ότι τα αρμόδια όργανα του κράτους, δηλαδή του συνόλου των πολιτών, διαχειρίζονται με την αναμενόμενη ευσυνειδησία τους φόρους που εισπράττουν από το υστέρημα ή και το περίσσευμά τους για τη λειτουργία της πολιτείας; Μπορεί έτσι να δημιουργηθεί «φορολογική συνείδηση» ιδίως με τη συνεχή μεταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων, που πλήττει τη σταθερότητα δικαίου και αποκλείει τον απαραίτητο επιχειρηματικό σχεδιασμό, αλλά και τον αξιόπιστο κρατικό προγραμματισμό της οικονομίας;
Με την ακολουθούμενη πρακτική υπονομεύεται κάθε νομιμότητα και υποθάλπεται η διάχυτη ανομία.

Η μονιμότης του προβλήματος δείχνει το μάταιο της προσπαθείας επισημάνσεώς του. «Ονω τις μύθον έλεγε, ο δε τα ώτα εκίνει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT