Εθνική αναγκαιότης η σταθερή κυβέρνηση

Εθνική αναγκαιότης η σταθερή κυβέρνηση

Κύριε διευθυντά

Τους τελευταίους μήνες, πολιτικοί της μείζονος και της ήσσονος αντιπολίτευσης, τα ΜΜΕ, ακόμη και από τον χώρο της συμπολίτευσης, κάνουν λόγο για διενέργεια βουλευτικών εκλογών πριν εκπνεύσει η τετραετία, επικαλούμενοι διάφορες κρίσιμες καταστάσεις που πλήττουν τη χώρα, αγνοώντας, όμως, βάσιμους συνταγματικούς και εθνικούς λόγους, που επιτάσσουν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στο τέλος κάθε τετραετίας. Στις εκλογές που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στις 07-07-2019, ο ελληνικός λαός ανέδειξε πρώτο κόμμα τη Νέα ∆ημοκρατία, στην οποία έδωσε την εντολή, και αυτή οφείλει να κυβερνήσει, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, για τέσσερα χρόνια, εκτός εάν συντρέξει κάποιο εθνικής σημασίας και βαρύτητας θέμα (π.χ. πόλεμος), που θα δικαιολογεί και θα αιτιολογεί πλήρως τη διενέργεια εκλογών πριν από την τετραετία, ή αν η κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία (δεδηλωμένη). Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε πολλά σοβαρά, οικονομικά και μη, προβλήματα (πανδημία, προσφυγικό στον Εβρο και στο Αιγαίο, πυρκαγιές, εξοπλισμό των Ενόπλων ∆υνάμεων, ακρίβεια, απειλές και αναθεωρητισμό από τη γείτονα Τουρκία κ.λπ.), τα οποία μέχρι σήμερα τα χειρίστηκε, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, στο μέτρο του δυνατού, με επιτυχία, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές είναι εκείνο της απλής αναλογικής, που, κατά την άποψή μου -που έχω ζήσει όλες τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές από το 1946 μέχρι το 2019- σημαίνει «ακυβερνησία», υπό τις παρούσες συνθήκες, λίαν επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα και ιδίως τα εθνικά, και δη όσο διαρκεί ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας.Εξάλλου, όπως διαφαίνεται, και με την απλή αναλογική, η Ν.∆. θα είναι πρώτο κόμμα, χωρίς, όμως, αυτοδυναμία. Και η χώρα θα κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης, που δεν θα είναι εντεταλμένη να αντιμετωπίσει αμιγώς εθνικά θέματα, λ.χ. θερμό επεισόδιο με τη γείτονα Τουρκία. Και «η στραβή», όμως, θα έχει γίνει για τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το συμφέρον, λοιπόν, της Ελλάδας και των κατοίκων της επιτάσσει, όλα τα πολιτικά κόμματα να συσπειρωθούν κατά της Τουρκίας υπό την παρούσα κυβέρνηση, μέχρι να εξαντληθεί η τετραετία, γιατί είναι πολύ πιθανό, το διάστημα αυτό, να έχει εξευρεθεί ευνοϊκή λύση για τα ελληνοτουρκικά συμφέροντα, και οι εκλογές, που θα διεξαχθούν, έστω και με την απλή αναλογική, δεν θα εγκυμονούν εθνικούς κινδύνους γι’ αυτά, αλλά, όπως ανέφερα, θα προκαλέσουν και τότε «ακυβερνησία», που τελικά θα οδηγήσει, με υπηρεσιακή κυβέρνηση, στις επόμενες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική και την ανάδειξη σταθερής εθνικής κυβέρνησης.

Βασιλης Ν. Σαλακας

Επίτιμος δικηγόρος στον Α.Π. και στο ΣτΕ, πρώην νομικός σύμβουλος και διευθυντής Ν.Υ. ΔΕΗ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT