Πρόωρες εκλογές και «εθνικό θέμα»

Κύριε διευθυντά

Την εποχή αυτή έχομε μία πολυλογία πολιτικών, εφημερίδων, τηλεοράσεως, ραδιοφώνου για πρόωρες εκλογές. Εχομε αναλύσεις, ενημερώσεις, σχόλια, παραθέσεις επιχειρημάτων περί της καταστροφής από την αναβολή τους, περί της καταστροφής από την πρόωρη διεξαγωγή τους, περί της εξαντλήσεως της τετραετίας και προφητείες περί του χρόνου των εκλογών.

Το Σύνταγμα επιτρέπει τη διάλυση της Βουλής προ της συμπληρώσεως τετραετίας μόνο «για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπισθεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» (άρθρο 41 παράγραφος 2).

Ποιο είναι το εθνικό θέμα «εξαιρετικής σημασίας» που επιβάλλει τις πρόωρες εκλογές κανένας δεν το λέει, ούτε καν αναφέρεται τέτοιο θέμα. Αν το θέμα αυτό υπάρχει τώρα, πρέπει να γίνουν εκλογές τώρα. Αν δεν υπάρχει τώρα, πώς προβλέπεται ότι θα υπάρξει στο μέλλον, τον Αύγουστο, ή τον Σεπτέμβριο, ή την άνοιξη; Μας το λένε οι διάφοροι προφήτες;

Είναι τόση η περιφρόνηση των θεσμών και των κανόνων λειτουργίας του Πολιτεύματος, ώστε από κανέναν δεν άκουσα να γίνεται λόγος για εθνικό θέμα «εξαιρετικής σημασίας», η ύπαρξη του οποίου επιβάλλει την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών. Ακόμη και οι πολιτικοί μας, όταν ως αντιπολίτευση ζητούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ή ως κυβέρνηση τις αποφασίζουν, δεν κάνουν καν τον κόπο να αναφερθούν σε ένα τέτοιο θέμα.

Υπάρχει πάντοτε «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» και αυτό είναι το μείζον θέμα του σεβασμού των θεσμών με βάση τους οποίους λειτουργεί το Πολίτευμα. Η περιφρόνηση των θεσμών αυτών υπήρξε η αιτία πολλών δεινών στο παρελθόν.

Ευαγγελος Ανδριανος

Επίτιμος Αρεοπαγίτης

Καστόρειον Λακωνίας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT