Ο αξιαγάπητος πρίγκιψ Αλέξανδρος Υψηλάντης

Ο αξιαγάπητος πρίγκιψ Αλέξανδρος Υψηλάντης

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή την πρόσφατη 201η επέτειο της μάχης του ∆ραγατσανίου, στις 7 Ιουνίου 1821, στις παραδουνάβιες χώρες, κατά την οποίαν οι νεαροί και άπειροι μαχητές της Φιλικής Εταιρείας ηττήθησαν από τον επαγγελματικό στρατό των Οθωμανών, θα ήθελα να αναφερθώ σε άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, πριν από την Επανάσταση του 1821, της οποίας υπήρξε πρωτεργάτης. Mια Γαλλίδα εξόριστη στην αυτοκρατορική Βιέννη, η Αλεξανδρίνη ντι Μοντέ (1785-1866), περιγράφει στα απομνημονεύματά της τις προσωπικότητες που γνώρισε στον μακρύ βίο της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρίγκιψ Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Το παρακάτω δημοσιευμένο κείμενο είναι απόσπασμα επιστολής της φίλης της Ντι Μοντέ, κόμισσας Τερέζα Χότεκ (1785-1872), κόρης υπουργού της Αυστρίας, ενσωματωμένης στα απομνημονεύματα της Ντι Μοντέ.

«Μας έλειψε ο χαρούμενος και καλός πρίγκιπας Υψηλάντης. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα με πείραζε τόσο πολύ ο θάνατος ενός ηγεμόνα της Μολδαβίας». Εννοεί τον θάνατο του πατέρα του Αλέξανδρου, Κωνσταντίνου Υψηλάντη. «Πήρε (ο Αλέξανδρος) τη θλιβερή είδηση, ενώ ακόμα διασκεδάζαμε και έτρεξε πάραυτα για τη Ρωσία. Για πολλές ημέρες ήμασταν θλιμμένες για τον γοητευτικό πρίγκιπα, μας είχε πάρει όλων τα μυαλά, τόσο της μητέρας μου όσο και των άλλων. Θα πρέπει να πω ότι ο νέος αυτός είχε μόνο ένα χέρι. Μια οβίδα είχε πάρει μέρος του δεξιού χεριού στον πόλεμο του 1813.

Ατελείωτες ώρες χρειάσθηκε να μείνει στο πεδίον της μάχης (της Δρέσδης) χωρίς να του δέσουν την πληγή με επίδεσμο. Και όταν το τραύμα έγινε γάγγραινα, αναγκάστηκαν να του κόψουν το δεξί χέρι… είναι αξιαγάπητος και έχει εκ του φυσικού του εύθυμο χαρακτήρα, που κάποτε τον κάνει να ξεχνά τις ατυχίες του και άλλοτε πάλι δίνει στη μελαγχολία του ιδιαίτερη γοητεία […]».

Αυτά αλίευσα από ένα κείμενο του αείμνηστου καθηγητή της Βιέννης Πολ. Ενεπεκίδη και θα συμπλήρωνα ότι ο πρίγκιψ Δημήτριος Υψηλάντης (1793-1832), μικρότερος αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη (1792-1828), έθεσε τέρμα στον αγώνα της ανεξαρτησίας στις 19/9/1829, με τη μάχη της Πέτρας οιωτίας, στον οποίον αγώνα, κατά μία περίεργη σύμπτωση, είχε αρχίσει ο αδελφός του Αλέξανδρος Υψηλάντης με τη διάβαση του Προύθου στις παραδουνάβιες χώρες στις 21/2/1821.

Αμφότεροι θυσίασαν τα πάντα για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους: ηγεμονικά αξιώματα, τίτλους, άνετη και ευχάριστη ζωή, έρωτες, οικογένεια και την τεράστια περιουσία τους και, τέλος, την ίδια τους τη ζωή…

Αντωνης Ν. Βενετης

Μοναστηράκι Δωρίδος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT