Ο ψυχρός πόλεμος με το φυσικό αέριο

Kύριε διευθυντά
Προβλέψεις για το ενεργειακό τοπίο της περιόδου 2030-2050 είναι κάτι που μπορώ να κάνω εκ του ασφαλούς, γιατί μέχρι τότε κανείς δεν θα τις θυμάται. Το να προβλέψω όμως αν θα ανοίξει ξανά ο αγωγός Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο. Κυριακή κοντή γιορτή, λέει η παροιμία. Παρ’ όλα αυτά θα το αποτολμήσω:

Θα τον ανοίξει ακριβώς σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Πούτιν για να δείξει πόσο αξιόπιστος προμηθευτής είναι η Gazprom, ή έστω λίγες μέρες αργότερα για να απολαύσει τη νευρική κατάρρευση της Δύσης και να βγάλει μερικά εκατομμύρια σορτάροντας στα χρηματιστήρια; Αλλά θα τον ανοίξει. Γιατί αν υποχρεώσει την Ευρώπη να περάσει ένα χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, η Ευρώπη θα υποφέρει, θα ζημιωθεί αλλά θα διαπιστώσει ότι και χωρίς την Gazprom η ζωή συνεχίζεται. Θα βρει θέλοντας και μη άλλες λύσεις, αυτές θα εμπεδωθούν, αλλά στη Ρωσία δεν θα ξαναγυρίσει. Και αυτό ο Πούτιν ξέρει καλά ότι δεν το αντέχει η ρωσική οικονομία. 

Αυτή είναι η πρόβλεψή μου. Και αν κάνω λάθος, mea culpa δικό μου που την έγραψα και όχι της «Καθημερινής» που με φιλοξένησε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT