Η φαιδρή επινόηση της Γαλάζιας Πατρίδας

Η φαιδρή επινόηση της Γαλάζιας Πατρίδας

Κύριε διευθυντά

Το νεοελληνικό κράτος της Συνθήκης του Λονδίνου του 1827 απέκτησε διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1832. Από τα σύνορα αυτά έμειναν απέξω οι περισσότεροι ελληνικοί πληθυσμοί. Οι εντάσεις μεταξύ αυτοχθόνων και ετεροχθόνων ξεπεράστηκαν σταδιακά, αλλά το όνειρο ή ακριβέστερα η υποχρέωση που αισθάνονταν οι Ελληνες του μικρού βασιλείου σχετικά με την απελευθέρωση των ομογενών σε Αιγαίο, Μακεδονία, Ηπειρο, Θράκη, Μικρά Ασία και Πόντο τροφοδότησαν τη Μεγάλη Ιδέα. Η σταδιακή υλοποίηση του οράματος έφθασε τα όριά της με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εκτοτε, πέρασε στην Ιστορία.

Το σκεπτικό της Μεγάλης Ιδέας στόχευε στην απελευθέρωση ελληνικών πληθυσμών μέσω της κατάκτησης εδάφους. Αντίθετα, το κατασκευασμένο όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας της σημερινής Τουρκίας στοχεύει να δικαιολογήσει εδαφική κατάκτηση και επέκταση σε θαλάσσιες ζώνες χωρίς ερείσματα σε τουρκικούς πληθυσμούς. Ως προς αυτό μοιάζει με τη γερμανική θεωρία του Ζωτικού Χώρου της ναζιστικής Γερμανίας.

Δεν έχει όμως καμία σημασία. Οι δυνάμεις που καθορίζουν τις γεωστρατηγικές εξελίξεις δεν είναι το δίκαιο ούτε η λογική. Είναι η ισχύς και τα εθνικά οράματα. Εδώ βρισκόμαστε μπροστά στο πρόβλημα και οφείλουμε να το κοιτάξουμε κατάματα: Η Γαλάζια Πατρίδα κατασκευάστηκε και υπάρχει. Δεν θα πάψει να μας απασχολεί μέχρι είτε να πραγματοποιηθεί, ή να οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Απαξ και «πιάσει» ένα ιδεολόγημα, η Ιστορία ακολουθεί αδυσώπητη πορεία. Τρανταχτό παράδειγμα η τεχνητή εθνογένεση στα βόρεια σύνορά μας. Με τον ίδιο τρόπο, η επινόηση της γελοίας θεωρίας της Γαλάζιας Πατρίδας έχει θέσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τροχιά ολοκληρωτικής σύγκρουσης που δυστυχώς δεν θα βγει σε καλό για κανένα λαό της περιοχής.

Μέχρι λοιπόν να κλείσει ο κύκλος που μόλις ανοίγει, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ενίσχυση της στρατιωτικής και αεροναυτικής ισχύος της χώρας μας, αναπτύσσοντας παράλληλα κατάλληλη διεθνή διπλωματία. Και οφείλω να πω πως τελευταία τα πάμε πολύ καλά.

Κωνσταντινος Μαζαρακης-Αινιαν

Αντιναύαρχος (ε.α.) Π.Ν., επίτιμος Αρχηγός Στόλου

Γενικός διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT