Σταθερότητα με ποιον εκλογικό νόμο;

Kύριε διευθυντά

Ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είπε: «Αυτό στο οποίο επιμένω είναι ότι, σε πολύ δύσκολους καιρούς, η χώρα χρειάζεται πάνω απ’ όλα κυβερνητική σταθερότητα και αυτή η σταθερότητα, κατά την άποψή μου, υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, όπως αυτή την οποία έχουμε».

Ομως, με την εφαρμογή του εκλογικού νόμου του 2020 στις δεύτερες εκλογές του 2023, ο κίνδυνος κυβερνητικής αστάθειας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα περίοδο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού το τοξικό κλίμα στις σχέσεις των κομμάτων, που χειροτερεύει όσο πλησιάζουν οι εκλογές, και οι καθημερινές διακηρύξεις τους αποκλείουν κάθε μετεκλογική συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης.

Αντιθέτως, κυβερνητική σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί αν οι δεύτερες εκλογές του 2023 διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο που ίσχυσε μέχρι και το 2015 (με τον οποίο προέκυψαν δύο κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μία της Νέας Δημοκρατίας) και, συνακόλουθα, αυτόν τον νόμο θα πρέπει να επιλέξει ο πρωθυπουργός για τις εκλογές του 2023. Τότε, αν αυτή είναι η επιλογή του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σίγουρα θα «καταγγείλει» τον πρωθυπουργό για την επιλογή αυτή, θα πρέπει και αυτός να επιλέξει τι θα απαντά στους πολίτες που θα τον ρωτούν: «Αφού, όπως κάθε μέρα λες, στις εκλογές θα είσαι πρώτος και με διαφορά, γιατί καταγγέλλεις τον πρωθυπουργό που επέλεξε ένα νόμο που σε κάνει πρωθυπουργό»;

Ραφαηλ Μεν. Μαϊοπουλος

Πρώην γενικός διευθυντής Οικονομικού ΔΕΗ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT