Θεσμικότητα και υπευθυνότητα

Κύριε διευθυντά

Το πολυσυζητημένο άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε πρωθυπουργό να οδηγεί τη χώρα στην προκήρυξη εκλογών, χωρίς την παραίτηση της κυβερνήσεώς του, για την ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπισθεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, έχει την ίδια νομική ισχύ με το άρθρο 53 παρ. 1 του Συντάγματος, που προβλέπει την τετραετή διάρκεια της βουλευτικής περιόδου. Αλλωστε και οι δύο ως άνω διατάξεις μπορούν να αναθεωρηθούν σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος.

Περαιτέρω, τα κριτήρια βάσει των οποίων ένα ζήτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», προφανώς δεν προσδιορίζονται από το Σύνταγμα. Με δεδομένο όμως το προηγούμενο των λόγων, με τους οποίους άλλοι πρωθυπουργοί παλαιότερα ζήτησαν τη διάλυση της Βουλής με το άρθρο 41 παρ. 2, τόσο «μια απρόβλεπτη Τουρκία», όσο και ένας επικείμενος «δύσκολος χειμώνας» λόγω (και όχι μόνον) της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν, ανά πάσα στιγμή, την προσφυγή στις κάλπες με βάση το άρθρο 41 παρ. 2.

Από την άλλη, η μόνιμη –δημοσκοπικά τουλάχιστον– διαφορά 7 έως 9 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και οι λοιποί δείκτες των δημοσκοπήσεων φαίνεται (πράγματι) να μη δικαιολογούν την ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής. Σε αντίθεση μάλιστα με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι περισσότερο –της θεσμικότητας– προτάσσεται η υπευθυνότητα του πρωθυπουργού για την προσωρινή έστω παύση της εκλογολογίας.

Το ισχύον καθεστώς και οι συσχετισμοί στον αριθμό των βουλευτών των κομμάτων, που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές, φαίνεται να μην επιτρέπουν αλλαγή του εκλογικού νόμου, να οδηγεί σε εφαρμογή νέου στις αμέσως επόμενες εκλογές.

Αν και η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012, μέσω και των προσώπων που την αποτελούσαν, έδειξε ότι θα πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς για τη διακυβέρνηση –σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις– της χώρας από μία τέτοια κυβέρνηση, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η ενδυνάμωση των θεσμών της χώρας, ώστε να μη δικαιολογείται καμία ανησυχία από τους πολίτες.

Κωνσταντίνος Λιδωρίκης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT