Η θεατρική αγωγή κατά του μπούλινγκ

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη απογοήτευσή μου για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη συμπεριλάβει κανέναν θεατρολόγο στους διορισμούς εκπαιδευτικών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Περισσότεροι από 900 θεατρολόγοι, απόφοιτοι σχολών ελληνικών πανεπιστημίων, εργάζονται κάθε χρόνο ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε σχολεία όλης της χώρας, κάποιοι για περισσότερα από 15 χρόνια. ∆ιορίζονται και απολύονται κάθε χρόνο, γιατί οι ανάγκες είναι εκεί. Το μάθημα της θεατρικής αγωγής διδάσκεται στις τέσσερις πρώτες τάξεις του δημοτικού, είναι ένα από τα μαθήματα στο ∆ημοτικό Σχολείο. Μάλιστα, η επιστημονική έρευνα των τελευταίων ετών τονίζει μεταξύ άλλων τη σημασία της θεατρικής αγωγής για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, το υπουργείο αποφασίζει να διορίσει 0 (μηδέν)! θεατρολόγους. Ετσι απλά!

Για την απόφαση αυτή δεν έχει δοθεί καμιά λογική εξήγηση. Ωστόσο οδηγεί στην απαξίωση ένα μάθημα και έναν κλάδο εκπαιδευτικών, που μάλιστα τυγχάνει να έχει το μικρότερο ποσοστό μονίμων εκπαιδευτικών σε σχέση με τα λειτουργικά κενά στα σχολεία, μεταξύ όλων των ειδικοτήτων (λιγότερο από 20%). Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς συνάδουν τέτοιες αποφάσεις με τις προθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου σχολείου και με το όραμα μιας Πολιτείας που σέβεται κάθε πολίτη, κάθε εργαζόμενο, κάθε εκπαιδευτικό, χωρίς διακρίσεις. Επίσης, όλες οι διακηρύξεις για τη χώρα μας ως πατρίδα του θεάτρου και ως τόπο του πολιτισμού, μοιάζουν πλέον να εντάσσονται στο σκηνικό μιας ακόμη θεατρικής παράστασης.

Θεοχάρης Ράπτης

Αναπληρωτής καθηγητής

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT