Οι αρμοδιότητες ΠτΔ και το Σύνταγμα

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 10.8.2022 δημοσιεύθηκε είδηση-ρεπορτάζ με τίτλο «Παρέμβαση της Προέδρου για τις παρακολουθήσεις». Στη σχετική δήλωση που έδωσε προς δημοσίευση η Προεδρία, η Πρόεδρος ζητεί την «άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και τη θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ…». Αναφερόμενη στη συνταγματική εξαίρεση από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών (άρθρο 19 Σ.) υπενθυμίζει, ότι αυτή «πρέπει να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας…».

Η δήλωση αφορά υπόθεση που χειρίζεται κατά τον παρόντα χρόνο ένας αριθμός δικαστικών και άλλων οργάνων του κράτους και δεν έχει παραλήπτη, άρα απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών, σαν διάγγελμα.

Σκοπός της επιστολής αυτής δεν είναι να κρίνει ή να σχολιάσει το περιεχόμενο της δηλώσεως, με το οποίο ουδείς, υποθέτω, διαφωνεί. Σκοπός είναι η διατύπωση της απορίας για τη σκοπιμότητα και τη συνταγματική νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και μάλιστα από την παρούσα ΠτΔ με το δικαστικό παρελθόν και τις συγκεκριμένες νομικές προδιαγραφές, που είχαν γεννήσει υψηλές προσδοκίες.

Το πρώτο άρθρο του Κεφαλαίου του Συντάγματος με τίτλο «Εξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου» ξεκινάει ως εξής: «35.1. Καμία πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ισχύει ούτε εκτελείται χωρίς την προσυπογραφή του αρμοδίου υπουργού…».

Το άρθρο 44.3 του Συντάγματος ορίζει ότι: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το λαό διαγγέλματα, μετά σύμφωνη γνώμη του προέδρου της κυβέρνησης. Τα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Τέλος, το τελευταίο άρθρο του κεφαλαίου διασαφηνίζει ότι: «50. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλες αρμοδιότητες παρά μόνο όσες του απονέμουν ρητά το Σύνταγμα και οι νόμοι που είναι σύμφωνοι με αυτό».

Είναι, νομίζω, εμφανές διά γυμνού οφθαλμού, ότι οι παραπάνω συνταγματικές επιταγές δεν έγιναν σεβαστές. Πικρή πείρα έχει δείξει ότι η αντιμετώπιση επουσιωδών (;) θεμάτων με το «δε βαριέσαι, δεν έγινε και τίποτα», αποτελεί αρχή επικίνδυνης (για τη χώρα) κατωφέρειας.

Θέλω να ελπίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και η παρούσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαψεύσουν πρόσφατες και τρέχουσες απογοητεύσεις.

Κώστας Μπονιφάτσης

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT