Μα δεν βλέπει κανείς αυτό το διατηρητέο;

Μα δεν βλέπει κανείς αυτό το διατηρητέο;

Κύριε διευθυντά

Κολωνάκι, Νεοφύτου ∆ούκα 7. Ενα τριώροφο νεοκλασικό κηρυγμένο διατηρητέο, καταρρέει. Το γεγονός δεν είναι το μοναδικό. Είναι σύνηθες όταν ένα κτίριο κηρύσσεται διατηρητέο, ν’ αφήνεται από τους ιδιοκτήτες του να καταρρεύσει. Μόνο που εδώ ο ιδιοκτήτης δεν είναι ιδιώτης. Φέρεται ότι είναι ο ΕΦΚΑ. Και το κτίριο δεν είναι τυχαίο κτίριο. Εκτός από την ιστορική και αρχιτεκτονική του αναμφισβήτητη αξία, το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται σε μεσοτοιχία με το Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, επί της Νεοφύτου ∆ούκα 9, κάτι που επηρεάζει ασφαλώς και τη δική του στατική ασφάλεια.

Στην πρόσοψη του κτιρίου είχε κάποτε (πότε άραγε;) τοποθετηθεί προστατευτική σκαλωσιά και πλαστικό πλέγμα. Και η μεν σκαλωσιά έχει ήδη καταρρεύσει πριν από το κτίριο, με κίνδυνο κάποια σανίδα να πέσει ξαφνικά βοηθούμενη και από τους κραδασμούς της πλατείας Κολωνακίου με τα έργα του μετρό, το δε πλέγμα έχει μεταβληθεί σε δίχτυ και έχει γεμίσει από πεσμένους σοβάδες, σκουπίδια κ.ά.

Και φυσικά δεν χρειάζεται να μιλήσει κανείς για την καθαριότητα του κτιρίου και τη μόλυνση που επιφέρουν στην περιοχή οι συμπαθείς ένοικοί του ποντίκια, κατσαρίδες κ.λπ.

Παρεμπιπτόντως, λίγα μόλις μέτρα απέναντί του στο ίδιο πάντα τετράγωνο της Νεοφύτου Δούκα βρίσκεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Τι άλλο χρειάζεται να πω…

Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη

Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος Δήμου Αθηναίων

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT