Η υποκρισία κρύβεται και σε φακελάκια

Η υποκρισία κρύβεται και σε φακελάκια

Κύριε διευθυντά

Οπως πολύ σωστά επισημαίνει ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας στην «Καθημερινή» της Κυριακής (31/7), το πρόβλημα «φακελάκι» κρύβει πολλή υποκρισία από όλους τους εμπλεκομένους:

1) Από την πολιτεία: Που ενώ διαφημίζει τις «δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας» βολεύεται με την πρακτική όπου οι ιατροί του ΕΣΥ συμπληρώνουν τους πενιχρούς μισθούς τους με «μαύρο» χρήμα. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι χαμηλοί μισθοί οφείλονται και στην (ψηφοθηρική;) συνταγή της πρόσληψης πλεονάζοντος ιατρικού προσωπικού σε κάποιες ειδικότητες, ειδικά στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Μια πιο ορθολογική αναλογία ιατρών πρωινού ωραρίου προς κλίνες νοσηλευόμενων αλλά και εφημερευόντων ιατρών προς νοσηλευόμενους (διερωτώμαι εάν το υπουργείο διαθέτει σαφείς προδιαγραφές επ’ αυτού τη στιγμή που η αναλογία αυτή είναι αρκετά κάτω του 50%, σε σχέση με τη δική μας, σε αντίστοιχα ιδρύματα Βρετανίας και Γερμανίας) θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις αποδοχές, αποτελώντας και κίνητρο για πρόσληψη ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις, χωρίς ενδεχομένως να επιβαρύνει το συνολικό μισθολογικό κόστος.

2) Από τους ασθενείς: Πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν το φακελάκι για να έχουν τη δυνατότητα επιλογής θεράποντος ιατρού και νοσοκομείου με κόστος χαμηλότερο από ό,τι θα αντιστοιχούσε στα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα. Να σημειωθεί εδώ ότι ενώ στο βρετανικό ΕΣΥ δίνεται η δυνατότητα της επιλογής θεράποντος/νοσοκομείου, η ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την επιπλέον χρέωση τόσο για τη νοσηλεία όσο και για την αμοιβή του ιατρού (θεσμοθετημένο φακελάκι).

Κατανοώ ότι μια προσπάθεια εφαρμογής της βρετανικής μεθόδου στη χώρα μας κινδυνεύει να ευτελιστεί σε ένα σύστημα δύο ταχυτήτων όπου αυτοί που δεν θα επιλέγουν την επιπλέον χρέωση θα αντιμετωπίζονται σαν ασθενείς δεύτερης κατηγορίας. Οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία προϋποθέτει φυσικά την καλή πίστη των εμπλεκομένων, το να μην κάνουμε όμως έστω και μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι σαν να δεχόμαστε εκ προοιμίου την προσβλητική για το σύνολο του ιατρών του ΕΣΥ άποψη της γενικευμένης διαφθοράς.

Πέτρος Χ. Αυγερινός

Πρώην παθολόγος του ΕΣΥ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT