Περί τουρκικής «αυτοάμυνας»

Κύριε διευθυντά

Το 1985 εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ένα εγχειρίδιο/μελέτη με τίτλο «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Μεγάλη Ιδέα». Ηταν η δεύτερη, αναθεωρημένη, επανέκδοση του εγχειριδίου που είχε εκδώσει το 1975 η διεύθυνση στρατιωτικής ιστορίας και στρατηγικών μελετών του τουρκικού γενικού επιτελείου. Ενα εγχειρίδιο μαύρης και ανιστόρητης προπαγάνδας για τη στήριξη των τουρκικών θέσεων σχετικά με την Ελλάδα, την Κύπρο, τον Πόντο και το Αιγαίο. Στο τέλος του εγχειριδίου και στο κεφάλαιο «Συμπεράσματα» αναφέρει, εν συντομία, μεταξύ άλλων: «Αν τα ∆ωδεκάνησα συμπεριλαμβανομένων και της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου υποστούν μία επίθεση ή καταληφθούν από ένα κράτος εκτός ΝΑΤΟ, η αποστολή δυνάμεων από τη μητέρα πατρίδα και η προάσπιση αυτών είναι πολύ δύσκολη, επειδή βρίσκονται μακριά από τον κύριο κορμό της Ελλάδας, ακόμη δε περισσότερο αφού, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η κατάληψη, από μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ, αυτών των νησιών μπορεί να είναι κρίσιμη για την Ελλάδα αλλά δεν θα δημιουργήσει μεγάλο κίνδυνο γι’ αυτήν (sic). Είναι όμως γεγονός ότι από άποψη άμυνας θα δημιουργήσει στρατηγικά και τακτικά προβλήματα στην Τουρκία ως προς την άμυνα της Ανατολίας και αιτία οικονομικής δυσπραγίας και θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνα και την ασφάλειά της (sic)».

Αυτά εγράφοντο το 1975 και το 1985. Σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δηλώνει: «Πήγαν και εγκατέστησαν οι Ελληνες στα νησιά (του Αιγαίου) αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους. Τότε αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; Η εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας;». Μα τώρα δεν θα πρέπει ο κ. Ακάρ να νιώθει πιο ήσυχος για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας του, σε σχέση με αυτά που έλεγαν οι προκάτοχοί του στο εγχειρίδιο και να μη το θεωρεί απειλή αλλά αντιθέτως να είναι ευτυχής που η Ελλάδα θα μπορεί να τα υπερασπισθεί, αν κάποιος εκτός ΝΑΤΟ τα απειλήσει ή τα καταλάβει, και κατ’ επέκταση να μην απειλείται και η ασφάλεια της Τουρκίας;

Επιτέλους, ας μας πουν οι Τούρκοι πώς τα θέλουν τα νησιά μας, διότι είτε αποστρατιωτικοποιημένα είναι, είτε στρατιωτικοποιημένα μας λέγουν ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Επομένως, τα θέλουν στρατιωτικοποιημένα αλλά υπό τουρκική κυριαρχία. Γι’ αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να προετοιμαζόμαστε και αν χρειαστεί, να επαναλάβουμε το «Μολών λαβέ».

Ματθαίος Μ. ∆ημητρίου

Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT