Δημόσιο, ιδιώτες, εξοικονόμηση ενέργειας

Δημόσιο, ιδιώτες, εξοικονόμηση ενέργειας

Κύριε διευθυντά

Μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να μειώσουμε άμεσα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, για να μην αντιμετωπίσουμε εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις τον προσεχή χειμώνα.

Η προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αφορά τόσο το Δημόσιο και τους δήμους, όσο και τους ιδιώτες καταναλωτές. Ενδεικτικά για το Δημόσιο και τους δήμους πρέπει:

α. Να μειωθεί ο φωτισμός των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Μετά τις 3 π.μ. να παραμείνει μόνον ο φωτισμός ασφαλείας.

β. Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους να αντικατασταθούν οι λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

γ. Να τοποθετηθεί μηχανισμός που θα εξασφαλίζει την εναλλακτική χρήση των λαμπτήρων, με στόχο να μειωθεί η λειτουργία τους κατά 10%-15%.

δ. Το άναμμα και το σβήσιμο του φωτισμού να γίνεται στη σωστή ώρα. Παρατήρησα ότι σε μερικούς δρόμους της Αθήνας τα φώτα παραμένουν αναμμένα δύο ώρες μετά το χάραμα.

ε. Τα παράθυρα στις δημόσιες υπηρεσίες να είναι κλειστά, όταν λειτουργεί ο κλιματισμός.

στ. Το μειωμένο νυκτερινό τιμολόγιο που παρέχει η ΔΕΗ και οι λοιποί πάροχοι για το χρονικό διάστημα από 11 μ.μ. μέχρι 7 π.μ. να ισχύσει από 5 μ.μ. έως 11 μ.μ.

Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιώτες καταναλωτές;

α. Να αντικαταστήσουν τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών όσο και στο εσωτερικό των διαμερισμάτων.

β. Να γενικευθεί η χρήση των ηλιακών θερμοσιφώνων.

γ. Το υπουργείο Ενέργειας να δημιουργήσει και να προβάλει διά της τηλεόρασης απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, εάν αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες.

Και μια και αναφέρθηκα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, παρατηρώ ότι η ΔΕΗ, τις τελευταίες ημέρες, προβάλλει καθημερινά δεκάδες διαφημιστικά spots μέσω των κρατικών δικτύων τηλεόρασης (ΕΡΤ).

Εχω το εξής ερώτημα: Η ΔΕΗ πληρώνει ή όχι την ΕΡΤ για να προβάλλεται διαφημιστικά; Εάν πληρώνει, γιατί δεν δίνει τα spots και στα ιδιωτικά κανάλια, που έχουν πολύ μεγαλύτερη τηλεθέαση; Αν δεν πληρώνει, αφού είναι δημόσια επιχείρηση, μήπως αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους λοιπούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας;

Κώστας Γ. Τζαμουζάκης

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT